WOMENHOUSE.cz

Portál výhradně jen pro ženy…

Chcete najít byt k pronájmu v Praze? Na nic nečekejte, činže se pomalu vracejí ke svému dřívějšímu růstu!

Nějaký byt k pronájmu v Praze najdete doslova na každém rohu. Tedy obrazně řečeno. Ve skutečnosti po něm nejspíš budete nuceni pátrat na některém z realitních portálů, v inzertních novinách nebo možná na facebooku, mezi přáteli a známými. A hledání to nemusí být vůbec snadné. Ne snad, že by byl volných nájemních bytů v naší metropoli nedostatek. To vůbec ne. Aktuálně se jich jen v nabídkách realitních kanceláří nachází zhruba 5 000, což je i přes velikost města poměrně slušné číslo. Jde spíše o to, kolik za takové bydlení měsíčně zaplatíte. Praha, jak asi dobře víte, je totiž co do výše průměrného nájemného ve srovnání se zbytkem republiky extrémně drahá. A to už dlouhé roky. Chcete-li si alespoň na čas zajistit o trochu příznivější podmínky, dlouho neváhejte. Mírné zlevnění, k němuž nedávno došlo zejména vlivem razantního úbytku turistů, je třeba využít. Dříve, než začnou činže s postupným návratem k „normálu“ opět šplhat do závratných výšin!

Volných bytů k pronájmu v Praze přibylo

Přestože je hladina nájemného v našem hlavním městě dlouhodobě velmi vysoká, přece jen se trh dočkal určité cenové korekce. Došlo k tomu už minulý rok a situace do jisté míry přetrvává. Pandemie nemoci COVID-19 přinesla tak razantní propad turistického ruchu a navíc i odliv vysokoškolských studentů, že vlastníkům bytů využívaných zejména ke krátkodobějším pronájmům nezbylo, než své nemovitosti ve valné většině nabídnout k účelům běžného nájemního bydlení. Množství bytů, které se díky tomu během několika týdnů objevilo na nejrůznějších webech s realitní inzercí, bylo mimořádné. Podstatně vyšší nabídka vedla vcelku pochopitelně k nižším cenám. Například nejvyhledávanější dispozice 2+kk zlevnila od roku 2019 zhruba o 2 000 Kč a v průměru za ni dnes zaplatíte méně než 13,5 tisíce měsíčně. Ale všeho do času!

Vývoj průměrné činže (v Kč) v Praze (2018 – 2021)

Dispozice2018201920202021
Garsoniéra9 55010 4709 2208 470
1+kk11 23012 09011 03010 000
2+kk14 84015 50014 25013 340
3+kk19 45020 25018 70017 070

Konec pandemie a návrat k „normálu“

Pokud si chcete v naší metropoli najít nájemní bydlení, udělejte to pokud možno nyní. Z jakého důvodu? Je to prosté. Opětovný nárůst počtu nakažených nemocí COVID-19, který právě zažíváme, je s největší pravděpodobností posledním vzedmutím této epidemie. Ta sice ve svém důsledku napáchala nebývalé škody nejen na životech a zdraví mnoha z nás, ale také na ekonomice, nicméně s ohledem na vysokou proočkovanost evropské populace se s trochou štěstí už brzy vrátíme k normálu. To bude znamenat příliv domácích i zahraničních turistů. Praha zkrátka znovu naplno ožije a majitelé nemovitostí nebudou mít o potenciální nájemníky nouzi. Co to udělá s činžemi, je zřejmé. V horizontu několika měsíců se jistě vrátí k „předcovidové“ úrovni a s ohledem na stále zdražující nemovitosti rozhodně nelze vyloučit, že stoupnou ještě citelněji. Proto byste si měli pospíšit a zajistit si příznivější podmínky alespoň na na takovou dobu, na kterou s vámi majitel bytu podepíše smlouvu.

Trend zdražování může zesílit

Vlastnické bydlení je v České republice stále méně dostupné. A dlouholeté zdražování nemovitostí současná pandemie nejen nepřibrzdila, ale spíše urychlila. Čím více lidí si nezvládne pořídit vlastní střechu nad hlavou, tím více vzroste poptávka po pronájmech. Není proto vyloučeno, že se už brzy začnou podobným tempem jako prodejní ceny domů a bytů zvyšovat také nájmy. Obzvláště pak v těch nejžádanějších destinacích, k nimž Praha bezpochyby náleží. Činže v našem hlavním městě mohou během poměrně krátké doby klidně poskočit v průměru o 20 až 30 %. Čím dál běžnější pak bude tzv. spolubydlení, se kterým se lze poměrně často setkat už dnes. Sdílení bytu s jedním či dvěma lidmi, s nimiž nejste ani v partnerském, ani v příbuzenském vztahu, si sice většina z nás představit nedovede, ale pro někoho je to realita už nyní. Co bylo dříve obvyklé spíše pro studenty, budou nuceni strpět také někteří třicátníci a možná i lidé starší.

Chcete zkusit život v centru?

Při hledání nového pronájmu vás možná zaujme některý z bytů v historickém centru metropole. Upřímně, kdo by si život v samotném srdci Prahy nechtěl alespoň na rok či dva vyzkoušet. Obzvláště je-li mladý. Nabídka těchto bytů nyní pronajímaných za dříve nemyslitelné částky, které dočasně srazil COVID a které zvládne zaplatit i průměrně vydělávající člověk, se však pozvolna tenčí. Možná, že se vám něco finančně únosného ještě sehnat podaří, ale zřejmě to nebude na dlouho. Není neobvyklé, že vám majitel takové nemovitosti nabídne smlouvu třeba jen na 3 až 6 měsíců, aby se vás mohl zbavit hned, jak se město zaplní cizinci, kteří budou ochotni a hlavně schopni platit o dost víc. Je to zkrátka byznys.

Nájem, provize a kauce

Než se dáte do prohlížení inzertních webů, nezapomeňte se ujistit, že máte dostatek finančních prostředků, které budete nuceni vydat ještě dříve, než vůbec dostanete klíče od bytu! Nové nájemní bydlení, to totiž není pouze první činže, ale téměř vždy také kauce, která majiteli nemovitosti slouží coby pojistka pro případ, že přestanete platit nebo že v bytě něco poničíte. Jestliže vám bydlení zprostředkuje realitní kancelář, nepochybně uhradíte rovněž provizi. Vyhlédli jste si garsonku za 9 tisíc měsíčně? Připravte si nejméně trojnásobek, abyste byli schopni zaplatit vše , co po vás vlastník bytu nebo realitní makléř budou požadovat.

Už jste si někdy vyzkoušeli „spolubydlení“? A bylo to bez problémů?

Zdroj foto: Eurobydleni.cz