WOMENHOUSE.cz

Portál výhradně jen pro ženy…

Co s volným časem? Proberte šatník

Omezení a nařízení v současné situaci nás nutí trávit více času doma. Řešíme tak různé resty, děláme dlouho odloženou práci a tak nějak tušíme, že by to chtělo probrat i šatní skříně. Není se čeho bát, svému nevyužitému textilu můžete ještě dát druhou šanci.

Proberte to

Změna zimního šatníku na ten letní je skvělá příležitost, jak se své skříni věnovat trochu déle a třeba jí i ulevit. Když se na své oblečení podíváte, zjistíte, že nosíte jen malý zlomek. Oblíbená mikina, trička, košile a pár dalších kousků a zbytek leží na dně police bez povšimnutí. Podle průzkumů oblékáme pouze 20 % toho, co máme k dispozici. Zbylé oblečení a textil jen nevyužité leží v skříni a čeká na svou šanci. Recyklace textilu je řešením, které váš šatník potřebuje. A nejen váš, ale i dětí nebo partnera. Platí jednoduché pravidlo: co jste na sobě neměli půl roku, u sezónních věcí rok, to už neunosíte. Změnila se móda, váš vkus nebo velikost, jisté ale je, že ke starým kouskům už se nevrátíte, a tak je zbytečné je mít doma. Vytřiďte je, odneste do kontejneru na textil a dejte jim šanci na další využití.

Kontejnery na textil

K využití

Do kontejneru na textil ale nemusíte dávat jen vyřazené oblečení. Odložit můžete i ložní povlečení, různé doplňky jako jsou kabelky, šály a pásky nebo boty. Vše by mělo být čisté a nezničené, ideálně zabalené do igelitového pytle. Vše, co obsahují textilní kontejnery, pravidelně sváží charitativní organizace do centrální třídírny. Tam textil dobrovolníci přeberou a rozdělí na ten, který ještě může posloužit a ten, který už má nejlepší roky za sebou. Nic ale nepřijde nazmar, textil pomůže lidem v nouzi i organizacím v zemích třetího světa. Kousky, které už nenajdou využití, si převezmou partnerské firmy a zpracují ho do náplní autosedaček a matrací nebo třeba na úklidové hadry.

Vy získáte místo v šatní skříni a dobrý pocit, že jste nevyhodili vše nepotřebné, ale ušetřili planetu od dalšího odpadu a někomu může třeba vaše tričko nebo svetr zpříjemnit těžký život.

Zdroj foto: Pixabay.com, Recyklujemetextil.cz