WOMENHOUSE.cz

Portál výhradně jen pro ženy…

Show Jana Krause: Olympijský bronz konečně ve správných rukou, spisovatel s tuctovým obličejem a herec se strachem z výšek

V dalším dílu Show Jana Krause se představí štafeta našich bývalých biatlonistek Gabriela Soukalová, Eva Puskarčíková a Jitka Landová, spisovatel Stanislav Motl a neherec Vojtěch Zdražil.

Premiéru dalšího dílu Show Jana Krause uvidíte ve středu 8. března ve 21.35 na Primě.

Dnes večer budeme mít v Show Jana Krause mimořádnou příležitost přivítat štafetu našich biatlonistek Gabrielu Soukalovou, Evu Puskarčíkovou a Jitku Landovou, k nim patří ještě Veronika Vítková, která se bohužel nemohla dostavit. Bývalé biatlonistky se totiž před několika dny dočkaly zasloužené satisfakce v podobě bronzové medaile z olympiády v Soči 2014, kterou převzaly v Novém Městě na Moravě a kterou také přinesly ukázat svému hostiteli. „Dočkaly jsme se adekvátní divácké kulisy,“ říká o atmosféře, která panovala při slavnostním ceremoniálu, Gabriela Soukalová a připomíná, že trvalo dlouhých devět let, než byl definitivně uzavřen spor s ruskými závodnicemi kvůli dopingu, které musely medaile vrátit. Všechny tři dámy se pak budou snažit před Janem Krausem, kterému se v biatlonu nelíbí zejména trestné kolečko, svůj sport obhájit. „Aspoň se ta spravedlnost v nějakém směru na světě děje,“ kontruje Soukalová. Ovšem pak dávají moderátorovi za pravdu, že trestná kola jsou opravdu náročná. „Hlavně vám ta trestná kola nikdo nepočítá, takže to ještě musí být člověk dobrý v matematice, aby si to všechno spočítal, tam může dojít k omylu,“ dodává Jitka Landová a Eva Puskarčíková doplňuje: „Kritický moment nastává mezi třemi, čtyřmi a pěti koly, to pak už nevíte, jestli máte tři nebo čtyři.“ „Já jsem jela jednou radši o jedno víc, než abych jela o jedno míň,“ vzpomíná se smíchem Jitka. „Když ho neobjedete, tak máte dvě minuty, a to se pořád vyplatí objet to ještě jednou,“ vysvětluje Eva s tím, že jedno kolo jedou zhruba 25 vteřin. Dojde ale také na současnost, a tak se dozvíme, že Gabriela se nedávno zúčastnila se svojí maminkou legendárního závodu Jizerská padesátka. „Maminka je pro mě celoživotní motivátorka,“ vyznává se sportovkyně a moderátorka, o které se nyní točí otevřený dokument. Bude stejně skandální jako její kniha? „Myslím, že jsem tou knížkou hodně předběhla dobu, protože v době, kdy jsem ji vydávala, tak jsem neměla pocit, že by tady v České republice existovalo takové množství podcastů a různých pořadů, kde by lidi kápli božskou a mluvili o věcech hlouběji, zabředli hlouběji pod povrch. Asi na to společnost nebyla připravená a já jsem nebyla připravená na to, jak fungujou média,“ říká a nepřímo děkuje Janu Krausovi, že se jí tehdy jako jediný zastal. „V dokumentu bych chtěla motivovat lidi, aby když mají svůj sen, za ním šli i přes všechny překážky. A taky trochu věřím tomu, že každý člověk je v něčem výjimečný a že stojí za to objevovat sebe a zjišťovat, v čem ta výjimečnost spočívá,“ dodává Gabriela, která nedávno opustila moderátorský post na Primě. „Nemám zkušenosti jako moderátorka a spíš jsem se tam šla něco nového naučit. Jsem ráda, že jsem tu možnost dostala, protože to bylo celou dobu hezké, a přiznám se, že mi dneska ti lidé docela chybí,“ uzavírá.

Dalším hostem bude novinář a spisovatel Stanislav Motl, na něhož Jan Kraus prozradí, že kdysi uvažoval o herecké dráze. „No, dělala jsem přijímačky,“ přitakává známý publicista a vzpomíná: „Dostal jsem se do druhého kola, a seděl tam pan Sklenička. Já jsem recitoval nějaké svoje básně, a on si mě vzal stranou a říká mi, pane Motl, staňte se radši spisovatelem než hercem. A víte proč? Vy máte velice tuctový obličej, vás čeká to, že skončíte třeba v Šumperku, a nikdo vás nebude znát. A nejhorší je, když herce nikdo nezná. Tohle mi řekl, a já jsem se stal spisovatelem.“ Za svou dosavadní kariéru napsal zatím 23 knih, převážně s historickou tematikou, v rozhlase má už řadu let svůj pořad a je rovněž autorem několika scénářů k filmovým dokumentům. Mimo jiné rozpletl záhadu smrti francouzského spisovatele Antoina de Saint Exupéryho. „Já mám takový zvláštní způsob práce, že cestuju hodně po světě, abych nasál genia loci, a po tomhle jsem třeba pátral dvacet let. Postupem doby – protože se třeba říkalo, že Exupéry zmizel s mimozemskými civilizacemi – s pomocí dvou kamarádů Francouzů jsme vyhodnotili pět letců, kteří ještě žili a kteří byli na té základně, a byl to Horst Rippert.“ Ten to přiznal až v roce 2008, protože se bál, a svého činu hluboce litoval. Stanislav Motl dělal také rozhovory s několika potomky vysokých nacistických pohlavárů. „Řekl bych, že s panem Martinem Bormannem jsme uzavřeli i přátelství. On to byl kněz a strašně zajímavý a pokorný člověk,“ vypráví a vzpomíná, že pan Bormann mladší měl touhu napravit to strašné, co se v jeho rodině stalo. Svoji práci, která je plná bádání, hledání v archivech po celém světě, dělání rešerší atd., považuje za velké dobrodružství. A to, že je v ní mistrem, dokazují dvě mimořádná ocenění: The AIB International Media Excellence Awards. Toto ocenění udělované v Londýně je považováno za rozhlasového Oskara. „V roce 2010 jsem to dostal jako první Čech a v roce 2011 jsem to jako první na světě obhájil,“ doplňuje s tím, že v prvním případě se jednalo o jeho srdeční příběh o mladém židovském chlapci, který se zajímal o astronomii a za války v Terezíně založil dětský časopis Vedem. Podruhé to bylo za příběh českého stíhacího pilota Timota Hamšíka. Na jeho práci Jan Kraus velice ocení i to, že hledá historický kontext a nesnaží se být soudcem. Dozvíte se také spoustu dalších zajímavostí o Lídě Baarové, Karlu Högerovi nebo posledním přeživším Titaniku, který byl původem Čech.

Na závěr přivítáme v Show Jana Krause dalšího muže, který pokouší herecké řemeslo, Vojtěcha Zdražila. Coby neherec zazářil v psychologickém dramatu Plastic Symphony slovenského režiséra Juraje Lehotského, a tak nyní nejspíš stojí na počátku slibné herecké kariéry. „Vždycky jsem hrál kompars v komparsu,“ říká ironicky s tím, že se k tomu vždycky dostal úplnou náhodou, nyní má za sebou druhou hlavní roli. „Pan režisér nevěděl, do čeho jde, protože mě neznal.“ Ovšem našel si ho sám a dal mu příležitost, za což je mu moc vděčný, protože vystupovat před lidmi prý nikdy neměl problém. „Jako menší, tedy jako mladší, jsem kouzlil,“ dodává a připomíná, že je neherec. „Mám vystudovanou ekologii.“ Ve svém oboru však zatím moc velké uplatnění nenachází. Se svým malým vzrůstem je naopak zcela srovnaný. „Kdybych nebyl, tak tady s vámi dnes asi nesedím.“ Proč odmítá hrát Vojtěch Kašpárky? Jaké má zážitky z natáčení? A je připraven na další příležitost? To a mnohem více se dozvíme v dalším premiérovém dílu oblíbeného pořadu Show Jana Krause dnes večer na Primě!

Zdroj foto: TV PRIMA