WOMENHOUSE.cz

Portál výhradně jen pro ženy…

Včasná psychiatrická pomoc dětem a teenagerům je při úzkostech i agresi klíčová

Dnešní doba je neskutečně hektická, přináší výzvy nejen pro dospělé, ale rovněž pro naše děti, které jsou nucené uspět v reálném i v online prostředí. Stres, tlak ve škole, sociální problémy a rodinné záležitosti mohou na malé duše těžce doléhat. Zatímco některé ratolesti se ponoří do smutku a přestanou s rodiči komunikovat, u dalších jedinců se mohou rozvinout různé stresové poruchy, úzkosti, panické ataky nebo přímo deprese. V těchto situacích, stejně jako při agresivním chování nebo sebepoškozování, je pak nejvyšší čas obrátit se na odbornou pomoc.

Včasná psychiatrická pomoc dětem a teenagerům je při úzkostech i agresi klíčová

Kdy je čas na odborné posouzení?

Jaké chování puberťáků je ještě v normě a kdy již značně vybočuje? Rodiče jsou často první, kdo si všimnou, že s jejich dítětem něco není v pořádku. Změny v chování, přičemž určitá drzost nebo zpochybňování autorit se dá u teenagerů odpustit, ale také pokles výkonu ve škole, nespavost nebo naopak nadměrná únava – to jsou příznaky, které už nelze přehlížet. Mezi další varovné znaky patří závislosti, poruchy příjmu potravy, agrese, sebepoškozování a depresivní stavy, které mohou vést k fatálním koncům. V těchto případech je vhodné vyhledat psychiatrickou pomoc.

Diagnostika a léčba

Každý rodič touží, aby jeho dítě bylo šťastné. Někdy jsou to ale rodiče, kteří se obávají stigmatizace, předsudků či nálepkování. Je to zcela zbytečné, centrum Adicare je specializovaná psychiatrie pro děti a funguje diskrétněPoskytuje komplexní psychiatrickou péči pro dospělé a děti, což zahrnuje nejen diagnostiku a léčbu, ale taktéž dlouhodobou podporu celé rodiny. Klíčem k uzdravení duše je totiž pochopení samotného onemocnění a zjištění příčiny, ale i pomoc a spolupráce okolí.

Včasná psychiatrická pomoc dětem a teenagerům je při úzkostech i agresi klíčová

Vždy individuální přístup

Centrum Adicare se specializuje na léčbu širokého spektra dětských psychických problémů, přičemž zásadní jsou individuální přístup a důvěra. Jen tak se mohou teenageři cítit v bezpečí a ochotní hledat příčinu svých potíží. Právě na to se zaměřují po stanovení diagnózy a léčebného plánu během prvotní konzultace další psychoterapeutická sezení, která doplňují logopedická, svalová a dechová cvičení nebo trénink s pomocí virtuální reality. K farmakologické léčbě se přistupuje naopak jen výjimečně a pouze v nejvážnějších případech po nezbytně dlouhou dobu.

Zdroj foto: Freepik.com, Adicare.cz