WOMENHOUSE.cz

Portál výhradně jen pro ženy…

MORA: Všechno co potřebujete vědět o vajíčkách

Vejce jsou vysoce hodnotná potravina obsahující všechny důležité látky potřebné pro tvorbu kostry, svalových vláken, kůže, krve, nervů a jednoduše všeho co je potřeba k vytvoření živého organismu. V kuchyni slouží jako kvalitní součást jídelníčku i jako ingredience bezpočtu dobrot. Vejce jsou důležitou součástí těst, která kypří a dodávají jim hebkost. Vejci spojujeme různé pokrmy ze sekaných ingrediencí, zahušťujeme jimi polévky i omáčky a doplňujeme neúplné bílkoviny ve vegetariánských pokrmech.

MORA: Všechno co potřebujete vědět o vajíčkách

Jak snadno zjistíte stáří vejce?

Čerstvá vejce mají hustý rosolovitý bílek a tuhý stejnoměrně zbarvený žloutek. Pokud vajíčko při třepání kloktá a vydává zvuk, svědčí to o tom, že se žloutek uvnitř volně pohybuje a vajíčko je nejspíš staré. Další zkouška je ponořením – čím je vejce starší, tím víc je v něm vzduchu. Proto když klesne vajíčko ke dnu, je čerstvé. Pokud plave, je rozhodně staré a nejezte ho.

Stářím se mění i konzistence vajec. Čím je vejce starší, tím tekutější je žloutek i bílek. Pokud vám tedy nejde snadno žloutek od bílku oddělit, není vejce čerstvé. Když žloutek a bílek splynou v jedno a bílek netvoří kruh, ale roztéká se, je vajíčko starší než 14 dnů, ale stále ještě jde použít třeba do pečení.

MORA: Všechno co potřebujete vědět o vajíčkách

Jak důležitá je velikost vajíčka?

Vejce se liší svou velikostí, a to dost značně. Závisí hlavně ta stáří slepice – první vejce jsou nejmenší, ale jsou chuťově nejlepší. Malé vejce má označení S a váží do 53 g, středně velké (M) od 53 g do 63 g, velké (L) od 63 g do 73 g a velmi velké vejce (XXL) nad 73 g. Velikost vajec ale není nijak zvlášť důležitá. Nejcennější částí vejce je žloutek, který je u všech vajec skoro stejně velký. Rozdíl je tedy v množství bílku.

MORA: Všechno co potřebujete vědět o vajíčkách

Jak máme vajíčka skladovat?

Vajíčka mají obvykle trvanlivost čtyři až pět týdnů. Gurmáni tvrdí, že nejlépe chutnají jeden až dva týdny po snesení. Čerstvá vejce by se měla skladovat v suchu a v chladnu při stálé teplotě 5-18 °C, tedy nejlépe ve dvířkách nebo na nejvyšší polici chladničky.

Neměli bychom s nimi zbytečně manipulovat – přenášením z chladna do tepla skořápky vlhnou a stávají se ideální půdou pro bakterie.

Vejce uchováváme zásadně špičkou dolů, aby mohla dýchat. Na tupém konci totiž mají průlinky, kterými vdechují kyslík a vydechují kysličník uhličitý.

Složení slepičích vajec

Vejce obsahují hodnotné bílkoviny a cenné nerostné látky – především vápník, fosfor, hořčík a železo. Obsahují také všechny vitamíny s výjimkou vitamínu C. Ve žloutku jsou zejména vitamíny rozpustné v tucích jako A, D, E a K, v bílku pak nalezneme vitamíny skupiny B. 

MORA: Všechno co potřebujete vědět o vajíčkách

Proč mají vejce různou barvu skořápky?

V chuti ani kvalitě není žádný rozdíl. Důvodem je plemeno slepic. Bílá vejce pocházejí od slepic s bílými ušními boltci, hnědá od slepic s červenými ušními boltci.

Proč se liší barva žloutku?

Barvu žloutku je možné ovlivnit úpravou krmné směsi. Do té lze zařadit větší množství kukuřice, paprik, mrkve či zelené píce. A sytě žlutý až oranžový žloutek, který většina z nás vyhledává a cení, je na světě.

MORA: Všechno co potřebujete vědět o vajíčkách

Pro uchování potravin včetně ideálních podmínek pro uskladnění vajec se hodí nová kombinovaná chladnička MORA CMDN 3054 S s čistým objemem 198/71 l. Využívá pokročilý beznámrazový systém NoFrost Plus v mrazicí části, o rovnoměrné proudění chladného vzduchu se postará technologie MultiFlow 360°. V chladničce potěší do detailu promyšlené vnitřní uspořádání, multi-variabilní skleněné police o nosnosti až 20 kg, prostorná zásuvka na ovoce a zeleninu nebo speciální držáky ve dvířkách na lahve nebo vajíčka. Horní zásuvka v mrazničce slouží pro rychlé zamrazení, střední pro běžné potraviny a do dolní velké zásuvky MaxiBox o objemu 38 l je možné vložit velké potraviny – například husu. Nechybí ani režim Super Freeze pro rychlé zmrazení právě vložených potravin i oblíbený režim Dovolená pro úsporu energie v době, kdy nebudete doma a spotřebič nebudete otevírat.

Novinka se dvířky ve vzhledu nerezu stojí 7 990 Kč.

www.mora.cz

MORA PLNÁ ŽIVOTA

MORA a příjemné chvíle s rodinou u dobrého jídla patří dohromady už bezmála dvě stě let. I pro letošní rok je připraven dárek – všichni, kdo si koupí jakoukoliv vestavnou troubu MORA, dostanou navíc 6 kg mouky. Na ty, kdo si pořídí set vybraných vestavných spotřebičů, čeká jako dárek osmidílný set kvalitního nerezového nádobí v hodnotě 4 990 Kč zdarma, k vybraným indukčním varným deskám z řady VDIT je zase určená jako dárek zdarma kvalitní nerezová pánev v hodnotě 1990 Kč.

Více o akcích na www.mora.cz v sekci „Promo Akce“.

Zdroj foto: MORA