WOMENHOUSE.cz

Portál výhradně jen pro ženy…

Jak vyřešit problém jménem hyperpigmentace?

Rovnoměrně opálená pokožka je synonymem krásy a pevného zdraví. Ale co čert nechtěl – jakmile na vaši kůži dopadne první jarní vlna slunečních paprsků, okamžitě se na ní objeví nevzhledné pigmentové skvrny. Není s vámi něco v nepořádku? Obavy nejsou na místě, hyperpigmentace je v naprosté většině případů pouze kosmetický problém. Navíc ho můžete poměrně snadno vyřešit. Nechte si poradit, jak na to.

Obvyklé příčiny tvorby pigmentových skvrn

Proč se pigmentové skvrny tvoří? Správná odpověď není jen jedna. Obecnou příčinou hyperpigmentace je nadprodukce kožního barviva – melaninu. Podaří-li se vám vyloučit faktor, který ji vyvolává, máte vyhráno.

Nejrozšířenějším typem pigmentových skvrn je tzv. solární lentigo. Pokožka produkuje melanin jako přirozenou ochranu před UV paprsky, ovšem v případě delšího pobytu na sluníčku nebo nedostatečné ochrany pokožky dochází k hyperpigmentaci.

Hyperpigmentace mimo jiné úzce souvisí s věkem. Čím je člověk starší, tím méně melanocytů v pokožce má. Zbylé buňky však nabývají na velikosti a více se shlukují. Pigmentové skvrny se proto poměrně často objevují u osob ve věku kolem 50 let jako doprovodný jev přirozeného stárnutí kůže. Hovoří se o nich jako o stařeckých či jaterních skvrnách.

Specifickým druhem pigmentových skvrn je melasma či chloasma. Trpí jím především ženy a podle lékařů je příčinou nadměrná produkce melaninu v důsledku stimulace pohlavními hormony estrogenem a progesteronem. K hyperpigmentaci tohoto typu dochází při působení slunečního záření nebo v rámci hormonální léčby.

Seznam možných příčin vzniku tmavých skvrn by nebyl úplný bez hyperpigmentace vyvolané některými léky (antimalarika, antibiotika, chemoterapeutická léčiva…), poraněním či zánětem pokožky (např. při akné, atopické dermatitidě apod.) a nedostatkem některých vitamínů a živin.

Jak hyperpigmentaci předcházet?

Zásadním preventivním opatřením je důsledná ochrana před slunečními paprsky. Mějte na paměti, že UV záření na kůži nedopadá pouze za pěkného počasí, ale také ve chvíli, kdy se slunce schovává za mraky. Hyperpigmentaci výrazně zmírníte zkrácením doby strávené na sluníčku mezi 11. a 15. hodinou, kdy je záření nejintenzivnější. Kromě ochranného oděvu a pokrývky hlavy dbejte na aplikaci opalovacího krému s dostatečným SPF faktorem.

Další efektivní ochranou může být kvalitní krém na pigmentové skvrny. K nejlépe hodnoceným patří Pigmentbio z produkce známé francouzské značky, která se specializuje na léčbu dermatologických problémů. Šetrný přípravek s SPF 50 obsahuje inovativní LumiReveal technologii a účinně redukuje tvorbu tmavých skvrn, obnovuje přirozený jas pleti a působí na klíčové příčiny hyperpigmentace.