WOMENHOUSE.cz

Portál výhradně jen pro ženy…

Tak trochu jiné běžecké rekordy

Sto metrů můžete uběhnout klasickým způsobem, při tvrdé dřině a pravidelných trénincích se pak třeba i pokusit o překonání rekordu na této vzdálenosti. A nebo můžete zkusit netradiční disciplíny a stát se rekordmanem právě v nich.

Aktuálním držitelem světového rekordu s časem 9,58 vteřiny při běhu na 100 metrů je Usain Bolt. Překonat ho se možná někomu v následujících letech povede, ale stometrová trať má i mnoho jiných, mnohem kurióznějších rekordů. I ty můžete zkusit překonat, stačí obléct sportovní oblečení a vyrazit si plnit své cíle.

Po čtyřech

Běžet po dvou je přirozené, ale zkusili jste to někdy po čtyřech? Japonci Katsumu Tamakoshimu se povedlo osvojit si pohyb opic a proto se mu začalo přezdívat opičí muž. 100 metrů po všech čtyřech díky mnohaleté přípravě a studiu pohybu opic zaběhl za 15,71 vteřiny a je tak v této disciplíně nejrychlejším mužem planety.

Na podpatcích

Při každodenním nošení vysokých podpatků získají ženy určitou jistotu v kroku a některé se odváží třeba i doběhnout autobus. K běhu patří spíše šortky a pohodlné boty, Na žádné atletické výkony zkrátka boty s podpatky určeny nejsou, i když mladá a ambiciózní Julia Plecher z Německa má jiný názor. Místo treter obula právě boty na vysokém podpatku a stometrovou trať zdolala za 14,53 vteřiny. Tím se stala držitelkou světového rekordu v běhu na 100 metrů na alespoň sedmicentimetrových podpatcích.

V ploutvích

Propojit běh, tedy tričko a boty, a potápění, což jsou ploutve a šnorchl, se může zdát nemožné, ale i v potápěčských ploutvích se dá běhat. Důkazem je Veronica Torr z Nového Zélandu, která právě s ploutvemi na nohou zvládla celou trať zdolat ta 19,27 vteřiny a stanovila tak světový rekord. V naší republice v ploutvích běhá některé závody Jirka Šimek, který má na kontě i několik 100 km závodů a baví ho běhat v převlecích.

Plnit si cíle je možné v každém věku. I když třeba ty vaše nemají ambice na zápis do knihy rekordů, vůbec to nevadí. Důležité je, že je máte.

Zdroj foto: Upbrands.cz, Pixabay.com