WOMENHOUSE.cz

Portál výhradně jen pro ženy…

5 klíčových faktů o mléku pro batolata, o kterých by měl každý rodič vědět

Zdraví a správný vývoj našich nejmenších je pro každého rodiče prioritou. Ve světě plném informací a různých rad je však někdy těžké rozpoznat, co je pro naše batolata nejlepší. Mléko hraje v jejich vývoji nezastupitelnou roli, ale víte, které mléko je pro vaše děťátko vhodné? Zde jsou klíčová fakta, o kterých byste měli vědět:

Nepodceňujte roli mléka nebo mléčných výrobků

Mléko je pro batolata nepostradatelným zdrojem živin, jako jsou vápník, vitamín D a železo, které jsou klíčové a pro jejich vývoj nezbytné. Batolata mají odlišné nutriční potřeby než dospělí. Jejich nároky jsou vyšší, pokud jde například o vitamín D nebo železo.

Mléko může být pro malé děti více než pouhým zdrojem výživy; může se stát důležitým rituálem spojeným s pohodlím a bezpečím. Tato chvíle, kdy se malé dítě setkává s teplým mlékem před spaním nebo během jiných klidných okamžiků, může vytvářet pocit pohody a bezpečí.

5 klíčových faktů o mléku pro batolata, o kterých by měl každý rodič vědět

Rozdíly mezi kojeneckým a batolecím mlékem

Zatímco kojenecké pokračovací mléko je určeno pro kojence od 6 měsíců, pokud už nemůže být kojeno anebo v kombinaci s mateřským mlékem, batolecí mléko má jinou roli. Je vyvinuto tak, aby vyhovovalo narůstajícím nutričním potřebám batolat, a doplnilo tak pestrý a vyvážený jídelníček dětí. Například, batolecí mléka mají snížený obsah bílkovin, aby se předešlo nadměrné zátěži ledvin, jelikož dítě přijímá bílkoviny už i z jiných potravin.

Alergie a intolerance na mléko

V případě různých zdravotních problémů, například při alergii na bílkovinu kravského mléka, je třeba vyhledat pomoc pediatra. Na trhu existují i náhradní výživy pro děti se specifickými výživovými potřebami, které budou vyhovovat individuálním potřebám vašeho dítěte. Pozor ale, tato mléka jsou dostupná pouze na doporučení lékaře.

Výběr správného typu mléka

Mléčnou výživu vždy vybírejte po konzultaci s pediatrem. On zná, spolu s vámi, individuální potřeby dítěte a doporučí mléko s ohledem na jeho věk a potřeby.

Pokud jde o batolata, které nemohou být kojené, vhodnou volbou mohou být batolecí mléka z nejoblíbenější řady Nutrilon 3-4 Advanced nebo mléka s lahodnou, krémovou chutí Nutrilon 3-4 Profutura DUOBIOTIKTM. Jsou obohacená o klíčové živiny jako železo, jód a vápník, které jsou nezbytné pro správný vývoj dítěte**.

5 klíčových faktů o mléku pro batolata, o kterých by měl každý rodič vědět

Podpora imunity* je v tomto období stejně tak důležitá. Batolecí mléko Nutrilon 3-4 obsahuje důležité vitamíny a minerály, včetně vitamínů A, C a D, které přispívají ke správné funkci imunitního systému*.

Denní dávka 330 ml odpovídá 2 hrnečkům denně mléka Nutrilon 3 nebo 4. Právě 2 hrnečky denně, což je přibližně 2×166 ml, obsahují denní dávku již zmíněných důležitých živin – vitamínu C a D.

Kulinární použití mléka ve stravě batolat

Mléko je flexibilní součástí stravy batolat. Lze ho použít nejen jako nápoj, ale také při přípravě různých pokrmů, jako jsou kaše nebo smoothies, které pomáhají diverzifikovat jídelníček dítěte.

5 klíčových faktů o mléku pro batolata, o kterých by měl každý rodič vědět

Mléko může také představovat symbol pohody a péče, což je pro malé děti důležité při budování jejich emocionální stability. Tyto rituály nejen podporují zdravé stravovací návyky, ale také přispívají k celkové pohodě a duševnímu zdraví dítěte.

Vědomí, že vaše dítě dostává správnou výživu, je pro každého rodiče klidným a uspokojivým pocitem. Vyvážená strava, v níž má své místo i kvalitní batolecí mléko, je klíčem k zdravému růstu a rozvoji vašeho dítěte. Pamatujte, že každé dítě je jedinečné a jeho nutriční potřeby se mohou lišit. Neváhejte proto diskutovat o svých otázkách a obavách se svým pediatrem.

Obrátit se také můžete na poradnu Nutriklubu.

Zdroj foto: Nutrilon

Důležité upozornění:

*Vitamíny C a D přispívají k normální funkci imunitního systému. **Železo přispívá k normálnímu rozvoji poznávacích funkcí u dětí. Vápník je potřebný pro normální růst a vývin kostí u dětí. Jód přispívá k normálnímu růstu dětí.

1 hrneček = 166 ml Nutrilon 3-4 Advanced. Denní dávka podle hodnot referenčního příjmu podle vyhlášky č. 54/2004 Sb.

Kojení je nejlepším způsobem výživy dětí. Kojenecká výživa by měla být používána na doporučení lékaře. Batolecí mléka mají být pouze součástí smíšené a vyvážené stravy. Způsob použití a další informace na obalech. Potravina pro zvláštní výživu.