WOMENHOUSE.cz

Portál výhradně jen pro ženy…

Jaký byl skutečný život římského vojáka v legii?

Skutečný život římského vojáka je dvoudílný dokument, který bude mít premiéru na Viasat History 8. října ve 21:00.

Jaký byl skutečný život římského vojáka v legii?

Neohrožený. Disciplinovaný. Neporazitelný. Válečný stroj. O římských legionářích, bez nichž by si Římská říše neudržela po staletí svou nadvládu, kolují legendy už tisíce let. Jací však byli legionáři? Jaké byly jejich sny a jak žili? Skutečný život římského vojáka je dvoudílný dokument, který bude mít premiéru na Viasat History 8. října ve 21:00. Odhaluje skryté pravdy o legionářích. Dozvíte se, že vojáci nežili jen bojem, ale také se bavili a dokonce zakládali rodiny, byť tajně.

Pokud se mladý muž stal legionářem, zavázal se říši na 25 let, možná i za cenu vlastního života. Na oplátku byl respektován, měl stálý příjem a příslib dobrodružství a slávy. Tato dobrodružství se netýkala jen bitev. V prvních dvou stoletích našeho letopočtu byla římská říše na vrcholu a riziko války bylo relativně nízké, ale 7 500 kilometrů hranic říše bylo stále třeba bránit. Za vlády císaře Augusta měla římská armáda kolem 300 000 mužů. Do armády však nemohl vstoupit jen tak někdo: uchazeči museli projít přísnou řadou zkoušek, které vyřadily ty se slabými fyzickými a morálními schopnostmi. Ti, kteří prošli zkouškou, prošli náročným výcvikem a poté byli s největší pravděpodobností posláni do pevností na hranicích říše.

Jaký byl skutečný život římského vojáka v legii?

Jednou z takových pevností byla Vindolanda v severní Anglii, postavená podél Hadriánova valu. Pod římskou nadvládou byla po tři století. V posledních desetiletích byly na tomto místě provedeny četné vykopávky a bylo zde nalezeno více než 2 000 dřevěných tabulek s nápisy psanými inkoustem. Jednalo se o dopisy odesílané z domova, které se dotazovaly na blaho vojáků umístěných podél hranice, a mnohdy k nim byly přiloženy nejrůznější předměty denní potřeby – oblečení, ponožky, spodky atd. Na základě nálezů můžeme konstatovat, že příbuzní z domova neztratili s mladými legionáři úplný kontakt.

Tito mladí muži potřebovali jídlo, a to poměrně dost. Podle dobových záznamů snědl legionář denně až kilogram chleba s velkým množstvím masa. A nebylo to zadarmo: římský voják si ročně vydělal 1 200 sesterciů (asi 900 eur), po odečtení nákladů na výstroj a proviant. Zbytek se vojáci snažili ušetřit. Často jej však utratili za další potraviny a vybavení. V okolí opevnění vzkvétalo mnoho malých měst, která tyto zásoby pro vojáky vyráběla a prodávala. Provozovala trhy a bavila vojáky v otevřených hostincích a lázních.

Život vojáků samozřejmě nebyl jen zábava a hry. Každý den cvičili v pevnosti. Kromě toho trénovali dlouhé pochody v plné pochodové výstroji, která často vážila až 40 kilogramů. Během těchto cvičení legie nachodila až 30 kilometrů rychlostí 6-8 kilometrů za hodinu, a to vše v sandálech, které nosili bez ohledu na terén. Vojáci při takové operaci spálili přibližně 5 500 kalorií, takže postava atleta byla při tomto povolání zárukou.

Jaký byl skutečný život římského vojáka v legii?

Přestože vojáci měli zakázáno uzavírat manželství, mohli mít vztahy nebo dokonce děti, ale ty mohly být oficiálně uznány až po 25 letech služby. Do té doby byly páry „tolerovány“, a navíc ženy a děti měly v opevnění často své vlastní místo. Podle legendy vojáci chovali také domácí zvířata, psy a kočky, a stavěli malé oltáře, aby se modlili k bohům za ochranu. Legie tedy zdaleka nebyla bezduchým válečným strojem, jak je obvykle líčena. Legionáři byli také lidské bytosti s touhami, obavami a vztahy. Byli to válečníci i otcové a časem začali odpočítávat zbývající dny své pětadvacetileté služby, aby po jejím skončení mohli nadobro pověsit uniformu na hřebík a žít se svými rodinami. Stejně jako většina z nás.

Chcete-li se dozvědět ještě více, nezapomeňte si 8. října ve 21:00 naladit dokument Skutečný život římského vojáka, který nabídne jedinečný pohled do světa legionářů, jenž byl až dosud skryt za závojem mýtů a legend.

Zdroj foto a video: Viasat History