WOMENHOUSE.cz

Portál výhradně jen pro ženy…

Jak zařídit rustikální kuchyni v duchu francouzské Provence

Jestliže už se nemůžete dívat na svoji starou kuchyňskou linku, je na čase je podrobit rekonstrukci. Na výběr je několik možností. Někdo vyměňuje jen dvířka a pracovní plochu, případně pořídí nové elektrospotřebič, jiní se do toho pouštějí od podlahy a kuchyni přebudují celou. Záleží pochopitelně i na tom, kolik financí jste na rekonstrukci schopni obětovat ze svého rodinného rozpočtu.

Rustikální kuchyně nejen na chatu či chalupu

Oblíbená je kuchyňská linka v rustikálním stylu. Sem patří i Provence, tedy francouzský venkov, jež nezřídka najdeme i v českých bytech. Jsou pro něho typické pastelové tóny, květinové motivy, kámen, přírodní dřevo a doplňky v tomto duchu. Vše pak působí velmi svěže a módně. Z barev vyhrává mátová, fialová, jemná žlutá, kterou je možné použít i na závěsech, polštářích či ubrusu, jež jsou nedílnou součástí provensálského stylu. Kuchyňský a jídelní nábytek je nejlépe volit z přírodního dřeva.

Jsou do bytu vhodné tapety?

Kdo si myslí, že tapetám již odzvonilo, je na velkém omylu. Ty totiž hlásí velký návrat v podobě nových materiálů. Na trhu nejsou k dostání jen klasické papírové tapety, ale také vliesové, jež jsou mnohem odolnější a v pestré nabídce vzorů. Moderním pravidlem se stává, že se tapety nelepí na všechny čtyři stěny v pokoji, ale vybere se jen jedna nebo dvě, aby vytvořily zajímavý prvek. Klidně si je můžete dát i do jídelny, obývacího pokoje, ložnice nebo na chodbu.

Jaký styl kuchyně vybrat

Když si půjdete prohlédnout kuchyňská studia v obchodech, určitě vás zaujme bohatý výběr. Ten vám možná vykouzlí na čele i vrásky, protože si nebudete umět vybrat, když se vám zalíbí hned několik kuchyní. Nevíte-li si rady, zkuste se zamyslet nad tím, v jakém stylu je zařízen celý váš byt, a z toho vycházet. Interiér by měl spolu ladit.

Zdroj obrázků: Serghei Starus / Shutterstock.com, Pixabay.com