WOMENHOUSE.cz

Portál výhradně jen pro ženy…

Dokonale čisté koupelny dosáhnete s využitím přípravků na bázi nanotechnologie

Koupelna je spolu s kuchyní zdaleka nejrizikovějším prostorem z hlediska výskytu bakterií. Proto je třeba ji neustále udržovat v čistotě pomocí nejrůznějších speciálních přípravků. Na úklid koupelny byste si měli vyhradit alespoň několik desítek minut každý týden. Čas i peníze ušetříte, pakliže si pořídíte čistící produkty, jež pracují s nanotechnologií.

Proč udržovat koupelnu v čistotě?

Špatně udržovaná koupelna je doslova rájem pro nejrůznější druhy bakterií a virů. Jakmile je zanedbaná, množí se zde mikroskopičtí živočichové, kteří dokážou napáchat mnoho škody na vašem zdraví. Kromě toho špína a zastaralé usazeniny na dlaždičkách, zrcadlech, madlech kohoutků, ve vaně a v umyvadle, potažmo přímo na podlaze způsobují i zápach, který se postupně line do celého bytu, což rovněž rozhodně nepotěší žádného majitele.

Co je nanotechnologie?

Kromě tradičních přípravků, které jste byli doposud zvyklí používat, se v poslední době na trhu objevují produkty na bázi nanotechnologie. K tomu, abyste pochopili, proč se jejich využívání vyplatí právě pro úklid nečistot v koupelně, je dobré si vyjasnit, jak nanotechnologie vůbec funguje.

Jedná se o proces, kdy na se na různé povrchy nanáší prostřednictvím produktů speciální tenká vrstva mikro částic, jež následně zabraňují dalšímu usazení nečistot a prachu, zároveň zamezují tvorbě a množení bakterií, a to díky svému složení.

Často se u nano ochrany uvádí princip takzvaného efektu lotosového květu. Lotos, jak známo, roste zejména v bahně ve vodě. To je samo o sobě znečištěné prostředí, jenže rostlina si udržuje svůj lesklý a čistý vzhled. Je to dáno speciálními, velmi drobnými hrbolky na povrchu listů. Zabraňují usazování špíny, bahna a vody na rostlině, takže květy lotosu neustále zůstávají perfektně čisté a suché, a to i za silných dešťů.

Nanotechnologie těchto poznatků využila. Stejně jako u lotosu je na povrchu předmětů, na něž aplikujete přípravky na bázi nanotechnologie, vytvořená velmi tenká neprůchodná vrstva, která je chrání. Pouhým okem je neviditelná, přesto mimořádně účinná, navíc má dlouhodobý efekt.

Možnosti využití nano ochrany nejen v koupelně

Nano ochrana se dnes začíná aplikovat u stále většího množství předmětů. Namátkou se nano přípravky dají nanášet třeba na skla oken u vozidel. Mluví se o takzvaných neviditelných stěračích. Díky svým vlastnostem kapky vody za deště svévolně a rychle stékají ze skel. Navíc na nich nezasychají, takže nezanechávají charakteristické fleky, které jinak zhoršují viditelnost během jízdy.

Pro svědomité hospodyňky je ale samozřejmě praktičtější upotřebení nano přípravků v domácnosti. A právě prostor koupelny je k tomu ideální. Stačí vzít obyčejný vlhký hadřík a přípravek s nanotechnologií, jenž rozetřete po dlaždičkách. Rázem se na nich vytvoří onen neviditelný filtr, kterým se zabrání usazování špíny na dlouhé měsíce dopředu. Nano přípravky do koupelny lze použít nejen na dlaždičky a dlažbu, ale také na plasty, kovy, keramiku a sklo, tedy prakticky na všechny předměty, jež se v koupelně nacházejí.

Hlavní výhody

Čištění pomocí nanotechnologie má několik zásadních předností. V první řadě vám šetří čas a peníze. K úklidu koupelny totiž zdaleka nemusíte přistupovat tak často jako v případě, kdy používáte klasické čistící přípravky. Ochranný filtr je účinný minimálně 12 měsíců. Stírají se tak i vyšší počáteční náklady na nákup produktů, aplikace přípravků na bázi nanotechnologie se vám v konečném důsledku ekonomicky vyplatí. Hlavní předností je však samozřejmě dokonalá ochrana před opětovným usazováním špíny, ale také vodního kamene. Zamezuje se již zmíněné tvorbě a množení bakterií či virů, což je v dnešní době velmi důležitým aspektem.

Zdroj foto: Nano-concept.cz, Pixabay.com