WOMENHOUSE.cz

Portál výhradně jen pro ženy…

Jak sestavit zdravý jídelníček

Abyste si mohli sestavit zdravý jídelníček, potřebujete vědět několik důležitých údajů. Mezi ně patří nejen váha, ale také váš metabolismus a příjem sacharidů, bílkovin a tuků. Podívejte se na další rady, jak podpořit své hubnutí konečně získat vysněnou postavu.

Jak zjistit potřebný příjem

Nejlepší metodou, jak zjistit potřebný příjem sacharidů, bílkovin a tuků je zadat veškeré své údaje do kalorické kalkulačky, která je dostupná na internetu. Většinou zadáváte váhu, výšku, věk, aktivní život nebo sedavé zaměstnání. Na základě toho získáte vypočítané jednotlivé gramy, kolik byste měli denně sníst a také výpočet metabolismu a denní spotřeby kcal. Poté už si můžete snadno spočítat vlastní jídelníček. Skvěle vám k tomu poslouží například i různé fit aplikace nebo kalorické tabulky. Je důležité číst také složení na potravinách a vědět, čemu na etiketách věnovat pozornost.

Co by v jídelníčku mělo být

V každém zdravém jídelníčku by mělo být rozhodně ovoce, zelenina, libové maso a ideálně co nejméně zpracované potraviny. Skvělým způsobem, jak doplnit energii a zbavit se chuti na sladké jsou bílkoviny. K nim kromě masa patří i mléčné produkty, například sýr cottage, tvarůžky nebo třeba tvaroh. Zdrojem bílkovin jsou i luštětniny, semínka a ořechy.

Co raději vynechat

Pokud chcete zhubnout, tak zkuste alespoň na nějakou dobu vynechat smažené potraviny. Vyhněte se také polotovarům a cukrům. Nemusíte úplně vynechávat pečivo a jíst bez lepku, omezte však bílé pečivo, například klasické rohlíky a chléb. Sáhněte raději po celozrnném pečivu, žitném pečivu nebo vyzkoušejte knackbroty.

Jídelníček a cvičení

Kromě jídelníčku podpořte své snažení i cvičením. Je na vás, zda si domů pořídíte běžecký pás nebo se budete denně věnovat jiné aerobní aktivitě, která pálí tuky. Skvělým pomocníkem je při hubnutí i eliptický trenažér nebo vibrační plošina. Na těchto strojích posílíte svaly, zpevníte hlavně střed těla a pravidelným používáním uvidíte první změny již za měsíc. Pokud máte vyšší váhu nebo problémy s klouby, pořiďte si domů rotoped, s kterým můžete cvičit šetrněji.

Motivace na prvním místě

Při hubnutí je na prvním místě vždy motivace. Sami se zamyslete nad tím, proč vlastně chcete zhubnout. Neměli byste to dělat pro nikoho jiného než pro sebe. Najděte si třeba pět výhod, které nastanou až zhubnete a napište si také pět věcí, které se stanou, když nezhubnete. Až budete ztrácet pevnou vůli, budete se chtít vrátit k nezdravému jídelníčku nebo se vám nebude chtít cvičit, podívejte se na to, co jste si napsali a znovu si vzpomeňte, že to děláte pro sebe.