WOMENHOUSE.cz

Portál výhradně jen pro ženy…

Podzimní detox! Připravte svoji pleť na první mrazy

Poslední slunečné dny jsou za námi a sychravý podzim již klepe na dveře. Jste unavená, trpíte bolestmi hlavy, špatně spíte a při pohledu z okna byste ráno nejraději zalezla s teplým čajem zpátky do postele? Váš organismus, po létě plný toxických látek, doslova křičí po očistě. Začít byste měla důkladným ošetřením pleti.

S příchodem chladných měsíců je potřeba přehodnotit péči o pleť. Pokožka je po létě plném slunění se u moře a pobytu v klimatizovaných kancelářích často vysušená, dehydratovaná a celkově působí unaveným dojmem. Proto je nejvyšší čas dopřát jí pořádný relax! Co potřebuje vaše pleť na podzim a jak ji připravíte na zimu?

Čištění je základ

Aby pleť dokázala vstřebat účinné látky z krémů a sér, musíte z ní nejdříve odstranit zbytky opalovacích krémů, voděodolných make-upů a dalších líčidel, kterými jste ji v létě hojně zásobila. Skvělým pomocníkem pro vás bude hloubkově čisticí peeling. Ten pleť zbaví odumřelých a sluncem poškozených kožních buněk a zároveň jí dodá přirozenou vlhkost. Pro mastnou a smíšenou pokožku se skvěle hodí peeling se zeleným čajem, který uvolní póry a zabrání vzniku černých teček. Naopak suchá a citlivá pleť vyžaduje jemnější složení s vitaminem E pro udržení hydratace. Pleť byste však nikdy neměli příliš drhnout. Úplně stačí, když budete peeling jemně roztírat po obličeji.

Ani v podzimních měsících nezapomínejte pleť čistit vždy večer ale i ráno. Zatímco spíte, vaše pokožka je velmi aktivní, obnovuje buňky a vylučuje maz a nečistoty, které během dne absorbovala, proto ji musíte ráno vyčistit znovu. Denní krém a make-up pak k pokožce mnohem lépe přilnou.

„Čištění je opravdu základ pro udržení krásné a pružné pleti. Ke každodennímu čistění doporučuji ráno po probuzení a večer používat micelární vodu, která pleť zbaví všech líčidel a mastnoty, jež se na obličeji usadily. Pro zajištění hloubkového vyčištění do svého pleťového rituálu každý třetí den zařaďte také pěnivý gel. Ten pokožku zbaví všech zbytků nečistot a zároveň, pokud jej nebudete používat denně, ji zanechá příjemně vláčnou. Na zklidnění poté můžete využít termální vodu ve spreji,“ vysvětluje dermatoložka Marie Krbcová z kožního oddělení pražské Ústřední vojenské nemocnice.

Dopřejte si pleťovou masku

S klesající venkovní teplotou snižují mazové žlázy v pokožce produkci lipidů na minimum. Proto je vhodné začít používat mastnější a výživnější pleťové krémy, které vaši pokožku ochrání. Samozřejmě dbejte na to, aby byl krém vhodný právě pro váš typ pleti.

„V podzimních a zimních časech bychom měli vyměnit krémy, které jsme používali v létě a na jaře. Krémy s lehkou strukturou, které jsme využívali na jaře a v létě, nahradíme výživnějšími a více hydratačními produkty. Hutnější krémy obecně chrání kůži před chladem a lépe udržují vlhkost pokožky, radí dermatoložka Krbcová a dodává: „Ani v zimních měsících bychom neměli zapomínat na škodlivé UV záření. Používejte proto přípravky s SPF faktorem 30 až 50. Krémy nebo make-up vás ochrání před předčasným stárnutím, tvorbou vrásek i nevzhlednými pigmentovými skvrnami.“

NÁŠ TIP: Pochmurné počasí přímo vybízí k relaxaci v horké vaně. Využijte volnou chvíli a dopřejte si alespoň jednou týdně vyživující pleťovou masku. Vyzkoušet můžete třeba čisticí zlatou slupovací masku od tianDe s obsahem lékořice, kyselinou hyaluronovou a unikátními výtažky z hnízd ptáků Salangů ostrovních. Salangové tvoří hnízda ze škeblí, mušlí a mořských řas a slepují je slinami, proto jsou skvělou zásobárnou minerálů, aminokyselin, bílkovin a kolagenu. Pokožce dávají pružnost a zpomalují její stárnutí. Kořen lékořice zase pleti dodá potřebnou šťávu. Výsledkem bude dokonale čistá hydratovaná pleť bez černých teček.

Jste to, co jíte!

Vše, co sníte, se odrazí na vaši pleti, proto se obloukem vyhýbejte mastným hranolkům a hamburgerům z fast foodů. Také nadměrné pití alkoholu a kouření vaší pokožce příliš neprospěje.

Zařaďte raději do jídelníčku potraviny bohaté na vitaminy A, C, E a B3, selen, zinek, draslík a omega-3 mastné kyseliny. Naleznete je v čerstvém ovoci, brukvovité zelenině (např. zelí, brokolice, kapusta), sladkých bramborech, rajčatech, kvalitních rostlinných olejích, ořeších, rybách a mléčných výrobcích. A nezapomínejte také na pitný režim. Pokud denně vypijete dva šálky kávy a litr vody, nemůžete se divit, že vaše pokožka působí unaveně.

Sportem ke krásné pleti

Hýbejte se! Pravidelným pohybem se pleť lépe prokrvuje. Při pocení se otvírají kožní póry a kůže se tak přirozeným způsobem zbavuje přebytečného mazu a nečistoty. Nejenže získáte krásnou vypracovanou postavu, ale i vaše pleť začne zářit.

O společnosti tianDe:

Společnost tianDe byla založena v roce 2007 v Rusku a na českém trhu působí již od března 2012. Filozofie značky vychází z tradiční čínské medicíny a její produkty čerpají sílu z bylin rostoucích v nedotčené přírodě uprostřed vysokých hor Altaje, Číny a Tibetu. Společnost se řídí mezinárodními standardy kvality podle ISO 9000-2001 a GMP. Více informací naleznete na www.eshop-tiande.cz.