WOMENHOUSE.cz

Portál výhradně jen pro ženy…

Podzim? Ideální čas vyrazit do kempu!

Již několik dní tu máme podzim – astronomický i při pohledu z okna. Pokud si myslíte, že v tomto období výletování skončilo, jste na omylu. Právě teď si můžete užít klidnou atmosféru, volnější kempy, příjemné počasí a nádherné scenérie plné podzimních barev – to vše dělá z tohoto období ideální čas na pobyt v přírodě.

Podzim? Ideální čas vyrazit do kempu!

Hledáte nové zážitky, chcete si odpočinout od davů a toužíte po chvíli klidu v přírodě? Vyzkoušejte kempování mimo sezónu a možná zjistíte, že je to jedno z nejlepších období. Podzimní měsíce často nabízejí výhodu prodloužených víkendů. Letos to tedy úplně nevychází, 28. říjen i 17. listopad připadají na sobotu a neděli, ale 28. října je pondělí, na které navazují dvou denní podzimní prázdniny.

Největší výhoda podzimu? Klid. Opadla turistická vřava a kempy se vylidnily. Nehrozí otravný hluk od ostatních rekreantů a výskajících dětí. Podzimní dny navíc nabízejí pastvu pro oči díky měnícím se barvám krajiny – stromy hrají všemi odstíny červené, oranžové a žluté. A vzduch je svěží a voňavý.

Nespornou výhodou bývají nižší ceny ubytování i vstupů na hrady či zámky. Řada kempů už nepřijímá rezervace – místa je dostatek. Také chatky a bungalovy bývají k dispozici mnohem snáz než v létě.

Podzim? Ideální čas vyrazit do kempu!

Pro podzimní pobyt doporučuji hledat kempy s dobrým vybavením a zázemím. Pohodlná kuchyň, čisté a voňavé toalety a horká sprcha přijdou v chladnějším a sychravějším počasí vhod. K zahození není ani kryté místo pro posezení u jídla či kávy – déšť na podzim hrozí přece jen o něco častěji,“ říká Marek Jermář, manažer webové platformy dokempu.cz,na níž najdete řadu míst, která nabídnou kvalitní zázemí i pro podzimní pobyt.

Právě počasí je jedním z taháků. Zatímco letní vedra mohou být občas neúnosná, podzimní teploty jsou pro spaní venku příjemnější. Dny jsou stále dostatečně teplé na túry a další aktivity a večery vybízejí k posezení u ohně. Příjemným bonusem je menší až žádný výskyt otravného hmyzu.

Podzim je skvělý pro turistiku a objevování přírody. Měnící se barvy, šustící listí pod nohama a jemný vánek prodchnutý vůní vlhké země přinášejí nezapomenutelný pocit spojení s přírodou.

Přichází doba aktivit, které v horkých letních měsících nemají místo. Nabízí se houbaření, vyrazit ale můžete i na šípky a další podzimní dary přírody. Mimo jiné je podzim obdobím migrace ptáků, což je skvělá příležitost pro jejich pozorování – když si přibalíte dalekohled, díky mizející hradbě listí na stromech uvidíte i řadu dalších zajímavostí.

Naše tipy, kam na podzim vyrazit

Na úpatí Krkonoš nedaleko Trutnova leží kemp Dolce, jehož poloha uprostřed lesů je jako stvořená pro klidný podzimní odpočinek. Najdete tu rybník pro sportovní rybolov, nechybí stylová restaurace, kiosky, dětská hřiště, minigolf, beach volejbalové hřiště nebo kurty na tenis a volejbal. Vyrazit můžete do Krkonoš, do Adršpašsko-teplických skal, Babiččina údolí nebo zoologické zahrady ve Dvoře Králové.

Po celý rok je v provozu kemp Sedmihorky, který najdete v srdci chráněné krajinné oblasti Český ráj. Okolo leží dvě přírodní rezervace, lesy, skály, rybníky pod Troskami, Hruboskalské skalní město a velké množství přírodních památek a zajímavostí. Ať už se chcete jen tak toulat po lesích, nebo se pustit do horolezectví, cyklistiky, rybaření, jízdy na koni nebo paraglidingu, podzimní Český ráj vás nadchne.

Rekreační areál Stříbrný rybník leží nedaleko Hradce Králové těsně u jeho městských lesů. V těch se můžete projet na in-line bruslích nebo s trekingovými holemi vyrazit na příjemnou procházku lesem, projít naučné stezky a zastavit se u výběhů se zvěří. K výletům láká například přírodní park Orlice, zámek v Opočně nebo hrad Pecka.

Co by kamenem dohodil od centra Litomyšle se nachází kemp Primátor, jehož historie sahá do roku 1966 a nedávno prošel celkovou rekonstrukcí. Celoročně je k dispozici sedmnáct chatek až pro osm lidí s vlastní kuchyňkou a koupelnou, karavanů se do areálu vejde deset. Od května do září lze využít sedm glampingových stanů a pro ty náročnější jsou připraveny tři apartmány.

Podzim? Ideální čas vyrazit do kempu!

Na východním kraji Jirkova mezi Chomutovem a Mostem najdete rekreační areál Červený Hrádek. Přespat můžete v osmnácti čtyřlůžkových chatkách, elektrické přípojky jsou k dispozici pro dvacítku karavanů. Zahrát si můžete tenis, volejbal, netball, ping-pong či pétanque a minigolf. Vedle malebné lokality si hosté pochvalují čisté a udržované prostředí, milý a ochotný personál nebo dobrou českou kuchyni.

Rozmanitá, zalesněná krajina s řadou pasek se dvěma dominantními vrcholy Kelčským Javorníkem a Čerňavou – to jsou Hostýnské vrchy, plochá hornatina na východě republiky, kterou od Vsetínských vrchů odděluje Vsetínská Bečva. A právě tady leží rekreační středisko Rajnošky. Ubytovat se lze v několika zajímavě provedených a svébytných apartmánech a menších chatkách. Místním hitem je klima – díky rozsáhlému zalesnění je tu vzduch srovnatelný s rakouskými Alpami (ostatně dříve tu bývaly klimatické lázně). Dnes si užijete výprav do lesů, na houby či podél meandrů říčky Juhyně. Vynechat byste neměli ani vrch Hostýn s bazilikou Nanebevzetí Panny Marie, který je nejvýznamnějším poutním místem mariánského kultu u nás a dal jméno celému pohoří.

Další informace najdete na www.dokempu.cz

Zdroj foto: Dokempu