WOMENHOUSE.cz

Portál výhradně jen pro ženy…

Investování pohledem mužů a žen. V čem se shodují a v čem naopak rozchází?

Investování. Pro jednoho záhadná disciplína, pro druhého strategická činnost, díky které lze efektivně zhodnocovat finance. Jak se liší přístup mužů a žen k této finanční aktivitě? Kdo se v ní cítí „pevný v kramflecích“ a kdo je naopak více opatrný?

Investování pohledem mužů a žen. V čem se shodují a v čem naopak rozchází?

Muži jsou odvážnější, ženy opatrnější

Podle průzkumu Jak Češi investují?, který si nechala zpracovat investiční platforma InvestBay prostřednictvím platformy Instant Research, má zkušenosti s investováním 70 % mužů a pouze 50 % žen. Muži jsou zároveň ochotnější podstoupit vyšší riziko, pokud mají vidinu vyšších zisků. Ženy naopak preferují bezpečnější investice a častěji také vyhledávají radu finančních poradců, aby si byly ve svých krocích jistější.

Jakým investicím věří a k čemu jsou naopak skeptičtí?

Stran různých druhů investic se postoje mužů a žen shodují. Kryptoměny mohou být sice často lákavé, a to zejména díky vidině rychlého a snadného zisku, ale většina Čechů je považuje za spíše rizikovou a neatraktivní investici. Jako nejvíce bezpečné a atraktivní naopak považují nemovitosti.

„Ze všech nabízených forem investic označili Češi nejvyšší bodovou hodnotou právě nemovitosti,“ komentuje zakladatel a CEO InvestBay Daniel Rajnoch.

A není se čemu divit. Nemovitosti jsou odolnější vůči krátkodobým výkyvům na trzích, což z nich činí stabilní investici. Je ale třeba brát v potaz více faktorů, jako je například lokalita, potenciál využití či následná správa objektu. Kromě růstu kapitálové hodnoty nemovitostí je ale jejich velkou výhodou i příjem z pronájmu.

Investování pohledem mužů a žen. V čem se shodují a v čem naopak rozchází?

Příliš nákladná investice? Bariéra, kterou snadno vyřeší mikroinvestice

Ač jsou nemovitosti jako investice velmi oblíbené problémem často bývá vysoký základní kapitál, se kterým se pořízení nemovitostí pojí. Nedostatek financí uvedlo jako bariéru, která jim brání v investování do tohoto aktiva 72 % respondentů. Snadným řešením mohou být mikroinvestice, díky kterým lze investovat již od pár stovek korun.

„Mikroinvestice umožňují i drobným investorům bezpečně a výhodně zhodnocovat volné prostředky. Nabízí stabilitu a dostupnost bez nutnosti velkých finančních vkladů. Investoři mohou začít s částkami v řádu tisíců korun a postupně si svůj podíl navyšovat,“ vysvětluje Rajnoch.

Ať už jste muž nebo žena, investování může být cestou k finanční nezávislosti. Klíčové je najít si vhodnou strategii, která vyhovuje vašim potřebám a toleranci k riziku.

Zdroj foto: InvestBay