WOMENHOUSE.cz

Portál výhradně jen pro ženy…

Soukromá oáza klidu ve venkovní sauně

Víte, jak kdysi dávno vypadala první sauna? Měla podobu stanu s ohništěm a rozpálenými kameny, které se polévaly vodou. Taková sauna vznikala uprostřed přírody už v dobách před naším letopočtem, kdy rozlehlé východoevropské pláně ještě brázdily kočovné nomádské kmeny. Prapůvodnímu rituálu saunování lidé přičítali léčivé, až magické účinky a zařazovali saunování do svého každodenního života. Představte si takovou “saunu” pod širým hvězdným nebem, uprostřed všudypřítomného klidu přírody. Za nás už jen to samo o sobě má opravdu velké kouzlo.

Soukromá oáza klidu ve venkovní sauně

Venkovní sauna jako balzám pro všechny smysly

Hluboká historie saunování je důkazem toho, že sauna přináší našemu tělu i mysli celou řadu zdraví prospěšných benefitů. Pravidelné saunování je velmi účinnou prevencí proti chřipce a nachlazení. Spolu s potem vyplavíte z těla škodlivé látky, dopomůžete kůži k lepší elasticitě, posílíte kardiovaskulární systém. Díky uvolněným endorfinům saunování blahodárně zapůsobí na vaši psychiku, vzbudí ve vás pocit štěstí. Představte si, jak do své sauny na zahradě unikáte před každodenním ruchem a spěchem. Ať už se potřebujete zregenerovat po náročné fyzické aktivitě nebo si jen tak najít chvilku klidu pro sebe, sauna je tím pravým místem. A venkovní saunování celý váš prožitek ještě umocní. Do okolního ticha se vkrádá jen šumění stromů, na rozpálených kamnech syčí pára – to jak jste je polili vodou z připraveného vědra. A když pak rozehřátí vyjdete ven, zchladí vás příjemný večerní vánek. Vklouznete do županu a nad hlavou se vám otevře výhled na večerní hvězdnou oblohu. Už cítíte tu pohodu?

Sauna na zahradu nebo terasu

Venkovní saunu můžete ve vaší zahradě umístit opravdu kamkoli. Ať už pro ni máte vhodný koutek u jezírka, chcete ji postavit jen tak na trávu nebo máte v plánu využít kousek zastřešené terasy. Stačí oslovit šikovného výrobce saun a ten vám se vším poradí. Podle toho, na jaký podklad chcete saunu usadit, zvolí její vhodné ukotvení. Samozřejmostí u venkovní sauny by mělo být dostatečné zateplení, dobrá střecha a kvalitní dřevo na její výrobu. Sauna bude vystavená venkovním klimatickým podmínkám, proto je dobré její konstrukci nepodcenit. U prosklení je ideální sáhnout po izolačních dvojsklech. Ta stojí za zvážení, pokud si chcete užívat výhled do své zahrady nebo okolní krajiny. V neposlední řadě je pak třeba zvolit vhodná saunová kamna, která saunu vytopí.

Romantika nebo čudlík

Právě topidlo je alfou a omegou každého saunování. Pokud máte rádi jednoduchost a nechcete přípravou vaší sauny strávit delší čas, doporučujeme vám zvolit elektrické topidlo. V takovém případě jednoduše zmáčknete čudlík a kamna začnou pomalu odvádět svoji práci. Vy se můžete jít zatím v klidu převléknout a připravit si vaše oblíbené saunové propriety, než se sauna nahřeje. To bude trvat přibližně hodinku.

Jestli máte rádi romantiku a nevadí vám trošku pracnější příprava roztopení vaší sauny, pak rozhodně stojí za zvážení kamna na dřevo. Tato varianta je řešením také v případě, že nemáte možnost přivést do vaší zahrady kabel 380 V. Teplo hořícího dřeva spolu s jeho praskáním vám tu práci navíc ale jistojistě vynahradí. Taková kamna na dřevo se už běžně vyrábí také s přikládáním z vedlejší místnosti, tím si do prostoru své sauny nepřinesete na botách nepořádek. Můžete sáhnout také po topidle s prosklenými dvířky a zpříjemnit si vaše chvilky relaxace sledováním roztančených plamenů ohně. Tomu říkáme požitek!

Zdroj foto: Sauny-vital.cz