WOMENHOUSE.cz

Portál výhradně jen pro ženy…

Kolikrát jste si říkali: něco mi při vaření chybí

Varná deska je v kuchyni nenahraditelná. Ale není deska, jako deska. Ať už se chystáte přeměnit své stávající varné centrum na modernější a úspornější, nebo zařizujete novou kuchyni po modernizaci, určitě vám přijde vhod malý přehled i s vysvětlením odborníka.

Kolikrát jste si říkali: něco mi při vaření chybí

Indukční varné desky

Indukční desky představují to nejlepší, co si můžete v kuchyni přát. Jsou výkonné a úsporné, protože jejich účinnost dosahuje 90 % . Jsou i zcela bezpečné. Fungují na principu magnetického pole, které se vytváří mezi nádobou a indukční cívkou v desce. Takže když hrnec z plotýnky sejmete, plotýnka se automaticky vypne. Nemůže se vám tak stát, že by plotýnka běžela naprázdno.

A jsou to i přeborníci v rychlosti – litr vody přivedou k varu za pouhé 4 minuty. Jsou tak až o 100 % rychlejší než ohřev na sklokeramické sálavé plotýnce, ale porazí i plyn a dokonce i rychlovarnou konvici. Jsou schopné, jako plyn, okamžitě regulovat výkon. Ani rozlitá jídla se proto nikde nepřipečou a desku velmi snadno vyčistíte. Navíc nabízejí takový komfort, o jakém se našim maminkám a babičkám ani nesnilo. Ale pěkně popořadě.

Kolikrát jste si říkali: něco mi při vaření chybí

Přemosťujte, spojujte, posouvejte

Kolikrát jste chtěli připravit základ složitějšího jídla v oválné nebo obdélné nádobě, a ať jste posouvali, jak chtěli, stále se hřála jenom malá část pekáče? A tam se jídlo připékalo, zatímco ve zbylém prostoru bylo o hodně chladnější? Kvalitní indukční deska vám nabídne efektní řešení různými typy propojování.

Například funkce FlexiZone u indukčních desek MORA umožňuje spojit dvě zóny s oktagonovými induktory v levé nebo pravé části desky a vytvořit tak jednu velkou varnou plochu se stejnou teplotou, která vám zaručí stejnoměrný ohřev nebo grilování ve velkých nádobách jakéhokoliv tvaru.

„Na tuto spojenou zónu o komfortní velikosti 190 x 210 mm ale můžete umístit nejen jednu velkou nádobu, ale třeba i tři hrnce – dva hrnce musí být v místě spodní a horní plotýnky a třetí menší uprostřed spojené zóny. A druhou polovinu varné desky můžete využít na přípravu dalších pokrmů. Osmiúhelníkové induktory v nových deskách MORA jsou totiž velmi efektivní, a navíc díky výhodnému tvaru umožňují vytvořit skutečně velkou spojenou varnou plochu s rovnoměrným ohřevem bez „hluchých“ míst,“ říká Jana Neuszerová, odbornice značky MORA.

Funkce ConnectZone umožňuje jediným dotykem přemostit dvě oddělené varné zóny, tentokrát kruhové, a vytvořit jednu větší oválnou se stejnou teplotou v horní a spodní části, u desek MORA bude mít podle Jany Neuszerové velikost 160 x 210 mm. Tato tradiční česká značka má v nabídce i varné desky, které kombinují dvě oktagonové a dvě kruhové zóny. To pokud byste se nemohli rozhodnout, nebo se nechcete vzdát klasických kruhových plotýnek.

Špičku představuje varná deska MORA VDIS 658 FF se čtyřmi plotýnkami s oktagonovými induktory. Dvě plotýnky za sebou jdou propojit do dvou velkých zón, takže můžete vařit prakticky po celé ploše varné desky. Deska má navíc i funkci MoveZone, která spojenou plochu rozdělí do dvou oblastí s různými teplotami, a tak můžete měnit intenzitu ohřevu pouhým posouváním nádobí po desce, aniž byste se museli dotknout ovládání. Tak, jako to kdysi dělali naši předkové na tradičních kachlových kamnech. Deska je navíc vybavená i speciálním systémem PowerManagement – celkový výkon 7,4 kW se díky funkci omezovače výkonu podle potřeby sníží; desku proto jde připojit například ve starší zástavbě nebo v panelových domech i na běžný rozvod 230 V/16 A,

Kolikrát jste si říkali: něco mi při vaření chybí

Asistované vaření

Zmíněná deska ale nabízí i automatické programy pro asistované vaření. Pokud doma přicházíte ke stolu postupně, bude se hodit udržování hotových pokrmů při 70 °C. Určitě využijete i rychlý var většího množství tekutiny bez přetečení nebo naopak řízený ohřev pod bodem varu – to když budete třeba chystat guláš. A když budete opravdu spěchat, jde výkon navýšit až o 40 % pomocí funkce SuperBoost. Šikovná je i funkce pro opatrné rozpouštění másla nebo čokolády při 42 °C nebo pro grilování s přesnou úrovní propečení pokrmu. Skvělá je i možnost plynulého ovládání indukční desky, třeba uvedené MORA VDIS 658 FF v rozmezí 0-9.

„Umožňují to speciální invertorové induktory, které fungují na jiném principu, než běžné induktory,“ vysvětluje Jana Neuszerová.

Kolikrát jste si říkali: něco mi při vaření chybí

S rámečkem, bez rámečku a s fazetou

Možná, že jste si už v duchu říkali: jaké jsou výhody nejrůznějších hran varných desek, a která je pro mne ta pravá? Prozradíme vám to. Kovový nerezový rámeček chrání varnou desku po celém obvodu při manipulaci s nádobím a zabraňuje přetečení. Pak je tu bezrámečkové provedení – zkosené hrany představují klasiku a hodí se pro elegantní umístění varného panelu na pracovní desku, broušené hrany ve tvaru písmene C umožňují perfektní zafrézování varného panelu do pracovní desky. Přední, případně i zadní zkosená hrana má význam třeba tehdy, když chcete kombinovat více desek vedle sebe – například 30 cm indukční a 30 cm plynovou.

Kolikrát jste si říkali: něco mi při vaření chybí

Sklokeramické sálavé desky

Sklokeramická varná deska představuje prověřený standard moderních kuchyní. Varné zóny Hi-Light mají upravené topné spirály pro rychlé vaření; rozehřívají se nejen velmi rychle, ale také rovnoměrně. Nové sklokeramické desky MORA mají navíc díky inovované technologii plynulé ovládání, nikoliv stupňové. Vaření je proto mnohem přesnější.

„Můžete využít až dvě Duozóny s extra velkými plotýnkami o průměru 210 mm, když potřebujete vařit ve velkých nádobách. Snesou i extrémní zatížení více než 100 kg, když budete třeba zavařovat ve velkém zavařovacím hrnci. A navíc nabízejí i automatické funkce, například pro rychlý ohřev, udržování pokrmu v teple nebo funkci pro přerušení ohřevu,“ doplňuje Jana Neuszerová.

Jsou vybaveny bezpečným indikátorem zbytkového tepla – zbytkové teplo můžete výhodně využít třeba pro rozmrazovaní nebo přihřívání pokrmu. Díky sklokeramickému povrchu se snadno čistí.

Kolikrát jste si říkali: něco mi při vaření chybí

Plynové desky

Plynové desky představují stálici hlavně díky cenové dostupnosti, rychlosti ohřevu a jednoduché a přesné regulaci plamene. MORA má v nabídce řadu modelů s povrchem z nerezu, smaltu i elegantního tvrzeného skla s praktickou a stabilní dvojdílnou litinovou mřížkou, po které můžete nádobí směle posouvat, aniž by se vám převrhlo. Jsou vybaveny extra výkonným dvoukorunkovým hořákem, integrovaným zapalováním i bezpečnostní pojistkou proti úniku plynu.

MORA PLNÁ ŽIVOTA – www.mora.cz

MORA a příjemné chvíle s rodinou u dobrého jídla patří dohromady už bezmála dvě stě let. I pro letošní rok je připraven dárek – všichni, kdo si koupí jakoukoliv vestavnou troubu MORA, dostanou navíc 6 kg mouky. Mohou tak v nové troubě rovnou připravit spoustu dobrot pro své blízké. Více o akcích na www.mora.cz v sekci „Promo Akce“.

Zdroj foto: MORA