WOMENHOUSE.cz

Portál výhradně jen pro ženy…

Proč raději nezkoušet, co se stane, když nepřezujete na zimní pneumatiky

Ať už se doma do papučí přezouváte, nebo ne, přezout auto budete muset. Pokud s ním tedy hodláte v zimě vyrazit na silnice a nechcete si vykoledovat pokutu za porušení předpisů. Před příchodem zimy tak nebývá na škodu si připomenout, jaká pravidla u nás platí a kdy a za jakých podmínek je třeba auto zimními pneumatikami vybavit. Nepřezuté auto by vás totiž mohlo přijít draho…

Proč raději nezkoušet, co se stane, když nepřezujete na zimní pneumatiky

Každoroční rituál pro bezpečnou jízdu za každého počasí

Zima přináší řidičům na českých silnicích některá specifika, s nimiž je třeba počítat. Od 1. listopadu vstupuje v platnost povinnost mít na vozidle – za určitých, jasně daných okolností – zimní pneumatiky. S touto povinnou zimní výbavou pak je třeba počítat až do konce března.

Povinnost použít zimní pneumatiky se ze zákona vztahuje na situace, kdy se na vozovce nachází souvislá vrstva sněhu, ledu či námraza nebo lze takové jevy vzhledem ke klimatickým podmínkám předpokládat. A o takové dny v zimním období na našem území rozhodně nouze nebývá.

Na vybraných úsecích komunikací – obvykle v horských oblastech – pak povinnost zimního obutí určuje i příkazová dopravní značka C 15a (Zimní výbava), kterou je třeba v daném období respektovat také tehdy, pokud by zrovna klimatické podmínky byly příhodné.

Důvodem pro přezutí na zimní pneu ovšem zdaleka není pouhé znění zákona. Podstatnou roli hraje hlavně bezpečnost. Zimní pneumatiky mají hlubší vzorek, aby lépe zvládaly jízdu na sněhu, ale i na mokré vozovce. Navíc jsou vyráběny z odlišné směsi než ty letní, což jim dodává vlastnosti, díky nimž lépe odolávají nižším teplotám, a i v mrazu si uchovávají maximální přilnavost. Letní pneumatiky naopak při nízkých teplotách tuhnou, ztrácejí adhezi a jízda na nich se stává výrazně nebezpečnější. Pokud tedy venkovní teploty klesnou pod průměrných 7-8 °C, je správný čas začít přezouvat.

Proč raději nezkoušet, co se stane, když nepřezujete na zimní pneumatiky

Nepřezuješ, riskuješ, zaplatíš

Pokud policie zastaví řidiče na letních pneumatikách, ačkoli by měl mít obutou zimní výbavu, hrozí mu na místě pokuta až ve výši 2000 Kč. Policisté ale mohou řidiči také zakázat pokračování v jízdě, pokud by tím mohla být narušena bezpečnost a plynulost provozu.

Postihu se ale vystavujete i tehdy, pokud vaše pneumatiky nebudou splňovat předpisové parametry. Důvody jsou přitom stále stejné: sjeté pneumatiky představují vyšší riziko nehody a ohrožují bezpečnost provozu.Policejní pokuta ovšem zdaleka nemusí být jediným trestem, který neukázněné řidiče může potkat. Problémy mohou nastat rovněž u pojistného krytí. V případě, že řidič bez zimní výbavy způsobí dopravní nehodu, bude totiž muset počítat s tím, že byť má řádně sjednané pojištění vozidla, pojišťovna mu za nepřezuté pneumatiky zkrátí výplatu pojistného plnění.

Zdroj foto: Pixabay.com, ShutterStock.com