WOMENHOUSE.cz

Portál výhradně jen pro ženy…

Botanická zahrada Praha uvádí do prodeje novou knihu: Ďáblova zahrádka

Kniha Ďáblova zahrádka se věnuje jedovatým rostlinám.

Botanická zahrada hl. m. Prahy uvádí tento týden do prodeje unikátní knihu Ďáblova zahrádka tria autorek Kláry Lorencové, Evy Novozámské a Jarmily Skružné. V publikaci se věnují jedovatým rostlinám, které známe z naší přírody, zahrad, bytů i cizích krajů, a vysvětlují, proč jsou rostliny jedovaté a jak rostlinné toxiny působí na náš organismus. Kniha je určena široké veřejnosti a jejím cílem je naučit čtenáře bezpečně rozpoznávat jedovaté rostliny a poučit o možném riziku při kontaktu s nimi. Nová kniha bude ke koupi v infostáncích nebo v e-shopu botanické zahrady za cenu 349 Kč.

Ve sbírkách botanické zahrady pečujeme i o mnoho rostlin, které jsou jedovaté a obsahují nejrůznější toxické látky. Tyto druhy jsme představovali našim návštěvníkům v roce 2021 v rámci Jedovaté sezóny. Nová publikace na toto roční téma navazuje a čtenářům poskytuje podrobný přehled rostlin, se kterými se nejenom v naší zahradě mohou setkat,“ uvádí knihu Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Rostlinné jedy doma i na zahradě

Kniha poskytuje čtenářům informace o jedovatých rostlinách v několika stovkách druhů. V úvodu se lze dozvědět něco o rostlinných jedech jako takových, jak působí na člověka a jak bývají tyto toxiny člověkem využívány či zneužívány. Připomeneme si, že otravy jsou staré jako lidstvo samo, a přečteme si něco o nejznámějších otravách a travičích světových dějin. Kromě přehledu jednotlivých druhů jedovatých rostlin také kniha upozorňuje na jedy a jedovaté plody, které se mohou dostat až na náš stůl nebo které jsou rizikové pro zvířata a domácí mazlíčky. „Naše kniha má zábavnou formou, někdy i s lehkou nadsázkou a humorem, vzdělávat veřejnost a upozornit na jedovaté rostliny, které najdeme v naší přírodě, zahradách či domácnostech. Představuje i ty druhy, které můžeme velmi snadno zaměnit s podobnými nejedovatými užitkovými rostlinami. Věnuje se rovněž rostlinám, které běžně konzumujeme, ale za určitých okolností jsou také nebezpečné. Čtenáře ale rozhodně nechceme děsit, chceme jim přiblížit jedovaté rostliny v jejich rozmanitosti i záludnosti, naučit je bezpečně rozpoznávat a seznámit s možnými riziky při kontaktu s nimi,“ doplňuje ke knize jedna z autorek Klára Lorencová.

Texty jsou doplněny fotografiemi, jejichž autory jsou další odborníci z botanické zahrady, a realistickými kresbami grafika Jakuba Chaby. O odbornou revizi se postarala PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D., z Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy.

Dvacet knih s podpisem autorek

Publikace bude v prodeji od 25. září a k dostání bude jak přímo v botanické zahradě, tak v jejím e-shopu. Prvních dvacet zájemců získá knihu i s podpisy všech tří autorek. Doporučená maloobchodní cena je 349 Kč, stejně jako u dalších publikací, které botanická zahrada doposud vydala. Jde například o tituly věnované stínomilným nebo záhonovým trvalkám, pelargoniím nebo se s kurátory botanické zahrady mohou čtenáři vypravit na expedici do Vietnamu či na Kypr. Další knihy provedou skleníkem Fata Morgana nebo Vinicí sv. Kláry. S jedovatými rostlinami se návštěvníci mohou seznámit i přímo v expozicích botanické zahrady.

Otevírací doba:

Venkovní expozice:

denně včetně svátků
9.00–19.00

Skleník Fata Morgana:

út–ne
9.00–19.00

Vinotéka sv. Kláry:

po–ne

10.00–19.30

Zdroj foto: Botanická zahrada Praha