WOMENHOUSE.cz

Portál výhradně jen pro ženy…

Jak se vyznat v typech kompresorů

Jedním ze zařízení, která se mohou v domácnosti hodit po celý rok, je kompresor. Zdroj tlaku oceníme pokaždé, kdy potřebujeme dětem dofouknout míč, stejně jako ve chvíli, kdy tušíme, že pneumatické nářadí nám usnadní práci. Pro laika ale nemusí být snadné vyznat se v typech kompresorů a tím pádem si vybrat ten, který bude nejlépe odpovídat jeho potřebám a požadavkům.

Písty a šrouby

Základní dělení kompresorů je na dvě skupiny: pístové kompresory a šroubové kompresory. Rozdíl mezi nimi je poměrně významný. Podíváme-li se nejprve na ty druhé jmenované, tj. na šroubové kompresory, zjistíme, že se jedná o zařízení vhodná spíše pro profesionální využití. Charakterizuje je vysoký výkon a v neposlední řadě i plynulý chod bez rázů, což je pro některé aplikace velká výhoda nebo dokonce přímý požadavek. Pro použití v domácnosti nebo kolem rodinného domu ale představují tyto typy kompresorů pověstný „kanón na vrabce“ a naprostá většina lidí bude volit spíše kompresory pístové.

Pístové kompresory: logická volba pro domácnost

V tomto případě je pro generování tlaku využíván pohyb pístu. Kompresory tohoto typu jsou na trhu dostupné v obrovské škále výkonů. Pro opravdu základní použití jako je nafukování míčů, hraček nebo pneumatik je možné sáhnout i po základních modelech bez tzv. vzdušníku (tlakové nádoby). Pokud chcete kompresor používat např. u vody, volte kompresory schopné připojení do 12V autozásuvky (s jiným použitím než foukáním matrace, míče apod. ale v tomto případě opravdu nepočítejte).

Jiná situace nastane ve chvíli, kdy budete chtít připojovat pneumatické nářadí. Zde bude záležet na konkrétním typu nářadí a jeho požadavcích na výkon. V takovém případě se vyplatí konzultace s prodejcem v odborném obchodě. V těchto případech již je tlakový zásobník většinou samozřejmost.

Důležitým parametrem je i to, zda se jedná o kompresor olejový nebo bezolejový. Jak již název napovídá, v prvním případě je k mazání používán olej, díky tomu se takovéto kompresory nemohou používat v kombinaci např. s pivní pípou, v medicíně apod. Bezolejové kompresory tato omezení nemají, cenou je ale rychlejší opotřebení pohyblivých částí a tedy i kratší životnost.

Zdroj obrázku: Nomad_Soul / Shutterstock.com