WOMENHOUSE.cz

Portál výhradně jen pro ženy…

Ultimátní průvodce světem pleťových olejů

Přírodní pleťové oleje se sice staly výrazným clean beauty trendem v posledních pár letech, ale ve skutečnosti promlouvají do světa krásy už po celá tisíciletí. Zjistěte více o tom, odkud pocházejí, jak mohou vyšperkovat vaší kosmetickou rutinu a jaké jsou jejich výhody, kterých si mohou užívat všechny typy pleti bez rozdílu!

Ultimátní průvodce světem pleťových olejů

Starověký elixír zdraví a krásy pro elitu

Už starověké královské rodiny, vyšší společnost, filozofové a lékaři obdivovali jejich blahodárné účinky. Bohatí Egypťané je používali jako zkrášlující prostředek proti vráskám a k zachování mládí. Dokonce jimi svou kůži chránili před spalujícím sluncem. Římané byli navíc známí tím, že při koupeli a masáži používali éterické oleje a pokrývali svá těla božskými vůněmi, aby tak vyjádřili své společenské postavení. Před tisíci jejich používání bylo intuitivní, dnes jejich superschopnosti máme doloženy řadou klinických studií.

Proč používat pleťové oleje?

V jednoduchosti je krása. A v tomto případě se jednoduchost snoubí také s účinností.

Ve světě kvalitní přírodní kosmetiky se pleťové oleje obvykle vyrábějí ze směsi rostlinných olejů nebo pouze z jednoho. Protože jsou složeny jen z minima jednoduchých ingrediencí, je méně pravděpodobné, že pleť budou nějak dráždit. Pleťové oleje jsou sice jednoduché, ale také luxusně koncentrované; neobsahují vodu, za to jsou doslova nadupané výživnými rostlinnými oleji, antioxidanty, vitamíny, minerály, esenciálními mastnými kyselinami a dalšími pro pleť cennými živinami.

Jak vlastně fungují a čím konkrétně pleti prospívají?

Pojďme se blíže podívat na jejich důležité benefity:

  • Oleje jsou bohaté na účinné živiny a vitamíny, které obnovují zdravý lesk pleti a podporují buněčnou obnovu.
  • Jsou plné silných antioxidantů, které chrání před vnějšími vlivy a škodlivinami.
  • Mnohé oleje vynikají také protizánětlivými a zklidňujícími účinky.
  • Pokožku vypínají a promašťují.
  • Pomáhají na ní vytvářet a udržovat ochrannou bariéru tím, že obnovují lipidy a esenciální mastné kyseliny, kterých můžeme pleť mytím zbavit.
  • Pomáhají zamykat v pleti vlhkost.

Hydratují oleje? Nebo je to jen mýtus?

Oleje vyživují, napravují a chrání, ale jediné, co nedokáží, je hydratovat. Je to jednoduché – k hydrataci potřebujete vodu. A tu oleje neobsahují. Dokonce ani její molekuly nepřitahují tak, jak to dělají zvlhčující látky. Přesto však k hydrataci pleti přispívají tím, že na ni vytváří okluzivní vrstvu, která již přítomnou vláhu zadržuje a zabraňuje jejímu úniku.

Jak je zařadit do své každodenní péče?

Pleťové oleje jsou určeny k doplnění a zvýšení účinnosti sér a krémů. Nechte si je až na úplný závěr své kosmetické rutiny, jako poslední vrstvu pečujících produktů. Doporučujeme je do pokožky jemně vmasírovat krouživými pohyby, a to ráno i večer. Tato technika povzbudí mikrocirkulaci krve a zanechá pleť krásně zářivou.

Superstar mezi přírodními oleji

Už víte, co jsou zač i jak je používat. Zbývá jediné – který vybrat? Od olivového, přes růžový, až po rakytníkový – všechny mají své silné zbraně! Záleží na tom, co udělá největší radost zrovna vaší pleti.

  • Avokádo olej

Patří mezi ty vůbec nejpozoruhodnější. Je bohatý na esenciální mastné kyseliny a vitamíny A, D a E, které vyživují a hydratují.

  • Olivový olej

Ten je nesmrtelnou stálicí. Obsahuje vitaminy A, D, K a E a mastné kyseliny, díky nimž je pokožka jemná a hedvábná.

Je pro změnu obohacen o omega 3 a 6 a pomáhá zlepšovat vzhled namáhané nebo suché pokožky.

  • Růžový olej

S oblibou ho používala už Kleopatra. Získá si vás svými regeneračními schopnostmi. Je ideální pro zralou a suchou pleť, ochrání před vysoušením a předčasným stárnutím.

Pleťové oleje nás zkrášlující a léčí po celá tisíciletí. Jsou bohaté na vitamíny a cenné živiny. Sam o sobě nehydratují, ale výborně v pokožce vlhkost uzamykají. Díky tomu jsou úžasným závěrečným krokem každodenní rutinní péče o pleť.

Už jste je vyzkoušeli?

Zdroj foto: Naqed.cz