WOMENHOUSE.cz

Portál výhradně jen pro ženy…

Zima je tu co nevidět. Už máte zimní čepici?

Pokrývka hlavy je v zimním období nesmírně důležitá. Ochrání vás před prochlazením, zánětem středního ucha i rýmou. Spolu se šálou a rukavicemi. A jakou zvolit? Nabídka trhu je bohatá.

Dámské zimní čepice je vhodné vybírat s přihlédnutím ke dvěma nejdůležitějším faktorům. Outfitu a tvaru vašeho obličeje. Nejdříve si ale pojďme ozřejmit názvy.

Zima je tu co nevidět. Už máte zimní čepici?

Kulich

Zimní čepice dámy, to může být tzv. kulich neboli dámská zimní čepice s bambulí. V podstatě se jedná o univerzální kousek vhodný pro procházky městem i přírodou. Do opravdu třeskutých mrazů jsou vhodné kulichy s podšívkou.

Zmijovka

Trošku děsivý název, přitom značí kouzelnou přilnavou čepičku s malou bambulou, která se nosí nasazená do půli čela. Na první pohled to sice nevypadá, ale tyto čepičky dobře hřejí, skvěle totiž přilnou k hlavě.

Baret

Francouzky, ale i Francouze v zimě většinou uvidíte v baretech. Vždyť je nosil i Jean Paul Belmondo. V jednom je dokonce zachycen na jedné z dnes již ikonických fotografií – v baretu a s doutníkem.

Beanie

Ležérně až nedbale působí čepička beanie, pro níž je typické, že na hlavě sedí výš než klasická čepice. Také jde kratší a nezakrývá uši. Mně osobně tyto čepičky připomínají ty šmoulí. Jsou takové rošťácké, zkrátka kouzelné.

Zima je tu co nevidět. Už máte zimní čepici?

Jakou velikost?

Zde to je jednoduché. Čepice se většinou vyrábějí v jedné, tzv. univerzální velikosti. Rozhodnout se jen musíte, zda chcete čepici pánskou, nebo dámskou. Jiné to ale je u klobouků, ty se už vybírají podle obvodu hlavy.

Jaký material?

Zimní čepice se vyrábějí většinou z polyesteru, merino vlny, bavlny a polyakrylu. Nehledíte-li na peníze, určitě investujte do čepičky z jemné vlny merino pocházející z novozélandských ovcí. Ta je měkounká, prodyšná a opravdu vás zahřeje.

Zima je tu co nevidět. Už máte zimní čepici?

Čepice podle tvaru obličeje

Ne všechny čepice bohužel sluší každému. Čepici je třeba vybírat především na základě tvaru obličeje. Všechny druhy čepic sluší oválným obličejům. Ženy s kulatým obličejem by měly upřednostňovat našikmo nošené barety, dlouhý obličej žádá čepice s širokým lemem, trojúhelníkový obličej čepičky beanie a ten hranatý barety a kulichy s bambulí.

Tak už víte, jaká vás bude chránit letošní zimu?

Zdroj foto: Anytra