WOMENHOUSE.cz

Portál výhradně jen pro ženy…

Pozvánka: Na autogramiádu Markéty Lukáškové 4.10. na Letné

Zveme všechny milovníky knih na autogramiádu spisovatelky Markéty Lukáškové.

Markéta bude podepisovat svoji právě vydanou knihu Co vás v dějáku nenaučili v úterý 4.10. od 17:00 hod. v knihkupectví Kosmas, Veverkova 16, Praha 7.  

CO OSNOVY DĚJEPISU NA ZÁKLADCE OPOMINULY, TO DOPLŇUJE MARKÉTA LUKÁŠKOVÁ V KNIZE „CO VÁS V DĚJÁKU NENAUČILI“

V nakladatelství Motto vychází kniha Co vás v dějáku nenaučili (399 Kč). Renomovaná autorka Markéta Lukášková se v ní vydává zcela jinou cestou, než ve svých předešlých knihách. Snaží se vyplnit mezeru, kterou máme ve znalostech naší novodobé historie. Události let 1948 – 1989 byly dřívě zkreslené, nikdy objektivně nevysvětlené a později na hodinách dějepisu jsme jimi vlastně jen tak prolétli. Jenže právě to, co nás v dějáku nenaučili, ovlivnilo naše životy nejvíc.

Pamatujete na školní dějepis? Obvykle končil druhou světovou. A přitom to, co následovalo, mělo a má na naše životy zásadní dopad. Jak se komunisté dostali k moci, že propaganda byla i v seriálech, že politika do sportu bohužel vždycky patřila nebo že lidé utíkali ze země v nafukovacím balonu. Nečekejte hromadu dat, ale skutečné příběhy i náladu tehdejší doby. Obojí je důležité znát, protože národ, který nezná svou historii, je odsouzen k tomu ji opakovat.

Kniha vznikla podle Markétinapodcastu Příběh, který se opravdu stal. V knize, která je rozdělena do dekád, od nástupu komunistů až po sametovou revoluci, se jí podařilo historické mezníky neformálně převyprávět. Přidala zajímavé až kuriózní události, se kterým v jednotlivých dekádách došlo, příběh ze sportovní oblasti, fakta o tom, jak se lidem v té době žilo – jak bydleli, jak slavili, nebo byli nuceni slavit státní svátky, jak ani pilně pracující lidé si těžko mohli zajít do Tuzexu a jak bez dobrých styků a šikovně předanému úplatku té správné osobě lidé na pračku či televizi čekali až do důchodu. Samostatnou část knihy tvoří „příběhy, které se skutečně staly“. Jsou to rozhovory s osmi pamětníky, včetně svědkyně číhošťského zázraku, bývalého člena Lidových milic, paní, jejíž švagr emigroval a celá rodina pak čelila následkům jeho kroku, ženy, jejíhož otce komunisté uštvali k smrti, pána, jehož rodina byla donucena vstoupit do JZD, nebo muže, který byl v kontaktu se šumavskými převaděči přes hranice. Prostřednictvím těchto zábavně převyprávěných dobových milníků si na své přijdou i zkušení znalci dějepisu

A co je hlavní přání autorky a s čím vlastně do napsání této knihy šla? „Pokud tahle knížka způsobí, že si začnete googlit jednolivé události, jména, zhlédnete nějaké dokumenty, filmy či seriály a v hospodské debatě zazáříte znalostmi navíc, budu nadšená. Pokud vám to třeba pomůže pochopit chování lidí, to, jak to u nás funguje, nebo proč něco naopak nemůže fungovat tak jako v jiných zemích v Evropě, budu štěstím bez sebe.“

Markéta Lukášková (19. července 1988)

Markéta Lukášková pochází z Českých Budějovic. Působila jako redaktorka časopisů Týden, Maxim, Faktor S, vedla Reflex.cz. Se svou prvotinou Losos v kaluži objela republiku v rámci divadelního projektu Listování a napsala podle ní scénář, který čeká na filmové zpracování. Následovaly knihy Panda v nesnázíchInTyMně a Vlaštovka v bublině a Majonéza k snídani. Na podzim roku 2020 začala publikovat populární podcast Příběh, který se opravdu stal přinášející méně známé epizody z českých i světových dějin.