WOMENHOUSE.cz

Portál výhradně jen pro ženy…

Co je to kolagen? Jaké jsou jeho přednosti?

Pokud chcete pokožce navrátit mladistvý vzhled, současně i podpořit pevnost nehtů, kloubů a kostí, zaměřte se na kolagen. V současné době je k dostání v mnoha formách, a to jako prášek rozpustný ve vodě, tobolky či krémy. V následujících řádcích se na účinnost kolagenu podíváme trochu podrobněji.

Co je to kolagen?

Ve skutečnosti se jedná o hlavní protein se strukturní funkcí, což znamená, že tvoří pojivovou tkáň v celém těle (kůže, kosti, svaly, šlachy a vazy). Po produktech s touto látkou je vysoká poptávka, přičemž obvykle se používá zvířecí (hovězí) varianta.

Kolagen tvoří neuvěřitelných 80 procent pokožky a pracuje s dalším proteinem zvaným elastin, který zase udržuje pokožku pružnou. Kolagen by se dal popsat, že to je jakási forma lan bílkovin v kůži. Když je člověk mladý, lano zůstává napnuté, ale postupem času se začnou jeho konce třepit. Lidské tělo není schopno přirozeně vyrobit kolagen v takovém množství, v jakém se ztrácí. Pro zajímavost, už po dvacátém roku života každým rokem ztratíte 1 procento kolagenu, a proto můžete pociťovat suchou pokožku. V neposlední řadě mohou rozpad tohoto proteinu urychlit sluneční záření, cigaretový kouř a další negativní vlivy.

Kolagenové peptidy (hydrolyzovaný kolagen), které se nachází v běžně dostupných přípravcích, jsou něco trochu jiného. Vyrábí se ze stejných aminokyselin jako kolagen, ovšem lidské tělo je schopno je snadněji vstřebávat. Důvod je jednoduchý, dané peptidy mají kratší řetězce aminokyselin než collagen, a tím pádem se lehce dostávají do krevního oběhu a jsou lépe stravitelné.

Funguje kolagen?

Podle některých studií užívání kolagenových doplňků po několik měsíců může zlepšit pružnost pokožky a odstranit známky stárnutí. Dále existují výzkumy prokazující, že konzumace kolagenu může zlepšit stav kostí, které jsou věkem oslabeny, a také zmírnit bolesti kloubů, zad a kolen.

Jaký je nejlepší kolagen?

Co se absorpce týče, může být obtížná, zejména pokud jde o velkou molekulu, jako je právě přírodní kolagen. Menší peptidy se lehce dostávají přes střevní bariéru a do krevního řečiště, a tím pádem může tělo teoreticky využít vstřebané kolagenové peptidy v oblastech, které to nejvíce potřebují.

Bohužel, najdou se na trhu i produkty, u nichž se účinky nikdy nedostaví, protože nemají optimální složení. Dávejte si pozor tedy na to, abyste kupovali nejlepší kolagen od renomovaných značek. Sehnat se dají tobolky, prášek rozpustný ve vodě, krémy k lokálnímu použití a různé tekutiny.

Nejoblíbenější jsou právě prášky, protože se mohou přidávat do smoothies, kávy, a dokonce i vody. Podívejte se do pestrého produktového portfolia společnosti Woldoshop, která se na kolagenové preparáty zaměřuje.

Zdroj foto: Woldshop.cz, Pixabay.com