WOMENHOUSE.cz

Portál výhradně jen pro ženy…

Práce z domova – jak na ni, aby se nestala noční můrou?

Práce z domova přináší pochopitelně nejen výhody, ale i jistá úskalí. Ta se týkají mimo jiné i prostoru, ve kterém pracujeme. Zajistit stejné podmínky jako v kanceláři bývá obtížné. Často jsme rádi, že najdeme aspoň trochu klidný koutek, kam se nám počítač vejde. I přesto bychom si však měli pokusit zajistit maximální komfort.

Nenechte se rozptylovat

Naučte se fungovat úplně stejně jako byste seděli v kanceláři. Vytvořte si jasný časový řád a harmonogram dodržujte. Nejste-li doma sami, pak ostatním příslušníkům domácnosti srozumitelně vysvětlete, že potřebujete na práci klid. Členové rodiny však nejsou tím jediným, co vám brání svědomitě vykonávat pracovní úkoly. Velkou moc mají i tolik oblíbené sociální sítě či internet celkově, kde trávíme čas „googlováním“ všeho možného či sledováním nejrůznějších videí. Snadno se tak může stát, že se u nich zaseknete klidně i hodiny. Přestávky jsou samozřejmě povoleny, ale na produktivitě práce by se neměly podepsat.

Uzpůsobte si pracovní prostor

Pracovat z postele či z gauče sice může na první pohled vypadat lákavě, ale vězte, že na vašem výkonu by se to neblaze podepsalo. Tato místa totiž máme spojená především s odpočinkem a často v nás tak vyvolávají pocit, že nic nemusíme. Nemluvě o tom, že v nepohodlné pozici s laptopem na kolenou byste moc dlouho nevydrželi. Najděte si nějaký klidný koutek, kde vás nebude nic rozptylovat, a sedněte si hezky ke stolu a na pohodlnou židli.

Šetřete oči

Únava, pálení a řezání očí, rozmazané vidění, ale třeba i bolest hlavy – tyto nepříjemné symptomy se nám při dlouhodobé práci na počítači bohužel nevyhnou. Snažte se je proto co nejvíc eliminovat a uzpůsobte si prostředí tak, aby představovalo co nejmenší zátěž pro vaše oči. Dvojnásob to pak platí v případě, že nosíte dioptrické brýle a trpíte nějakou oční vadou. Před nebezpečným modrým světlem, které počítače produkují, byste se měli chránit stejně samozřejmě, jako se před ostrými ultrafialovými paprsky chráníte slunečními brýlemi. Do počítače si můžete například nainstalovat řadu šikovných nástrojů, které modré světlo filtrují, nezapomeňte dělat pravidelné přestávky, čas od času zařaďte krátké oční cvičení a choďte na pravidelná měření zraku. Zdraví máte přece jenom jedno!

Zdroj foto: Easyoptic.cz, Pixabay.com