WOMENHOUSE.cz

Portál výhradně jen pro ženy…

Šijeme a vyšíváme vánoční dekorace

Na cukroví je ještě čas, ovšem pokud si chcete vyzdobit domov vlastními vánočními dekoracemi, pomalu byste měly začít spřádat plány. Nakoupit spoustu deček, ozdob a dalších artiklů v home marketech je sice lákavé, ale jednak takovou výzdobu bude mít každý druhý, a navíc to bude stát dost peněz. Udělejte si něco originálního a za málo peněz.

Šijeme a vyšíváme vánoční dekorace

Šicí stroje Brother – pomocník na vánoční dekorace

Určitě vás láká vyrobit si něco, co vám udělá radost. Vždyť tvoření k Vánocům patří. Pečeme cukroví, zdobíme domov, kreativně vymýšlíme a balíme dárky. Tak proč vánočním artiklům také nevdechnout punc originality? Můžete začít něčím lehčím. Třeba háčkováním. Vezměte bílou přízi a uháčkujte si vločky, dečky, zvonečky nebo rovnou ozdoby na stromek. Výsledný objekt naškrobte, a případně jej posypte stříbrným prachem, dozdobte slámkami, jež k Vánocům také patří. Kdo chce sofistikovanější kousky, může vzít k ruce šicí stroje. Je jich spousta druhů, například šicí stroje Brother mohou být ty klasické stroje nebo overlocky, coverlocky i řezací plotry. Co všechno dokážou? To budete koukat.

Šijeme a vyšíváme vánoční dekorace

Jak šít s šicími stroji Brother?

Nemůžete najít vánoční ubrus dle svého vkusu? Nebo nemají tu správnou metráž? Pak si s pomocí šicího stroje tento bytový doplněk upravte. Šicí stroje mají na výběr ze spousty stehů, různě ozdobných, jimiž ohraničíte linie ubrusů, deček, štol apod., které si rozměrově přizpůsobíte. Chcete si vytvořit různé polštářky či postavičky? Chcete ušít pěkné punčochy na sv. Barboru, kdy se podle zvyku 4. prosince ráno dětem nechává sladké právě v tomto kousku oděvu? Někdo slaví Vánoce i po americku a zavěšuje santovské ponožky nad krb či schodiště, k oknu nebo kamkoli jinam. Také lze vytvořit nápaditý adventní kalendář. Některé maminky šijí pytlíčky, do nichž dávají na každý den dětem svačinky. Takové doplňky si žádají pevnější steh, a aby se netřepila látka, proto doporučujeme použít overlock. Ten vytvoří za základním stehem ještě pojistné zapošití. Zároveň zabrání právě vylézání nití z třepivé látky. A také se vyrovná šev. Pokud totiž vyšijete pouze jednu řadu, nit může látku zadrhovat, takže vznikne nepěkné krabacení. Overlockový steh tomuto zabrání. Pracujete s pružnější látkou? Pak je na toto šití ideální coverlock.

Šijeme a vyšíváme vánoční dekorace

Vyšívací stroje Brother umí krásné dekorace

A teď něco, s čím si vyhrajete. Nechceme podceňovat šití jako takové, ale co si budeme povídat, pokud můžete vyšít krásný obrázek, je to vždy větší radost. Ovšem dělat to ručně, tak se s tím zabýváte do Velikonoc, ne-li déle. Navíc, pokud chcete symetrický obrázek, strávily byste nad tím mnohem déle času, anebo byste musely mít uměleckou školu. S vyšívacím strojem to máte ale za pár minut. Dnes si do stroje nahrajete software, kde je spousta šablon a vy si tak vyšijete vybraný motiv. Vyšívací stroje Brother vše zvládnou a vytvoří i kopii obrázku 1:1. Postrádáte tu ale váš autorský rukopis? Pak si obrázek ručně namalujte. Poté použijte řezací plotr, malbu nebo kresbu oskenujte a budete koukat, jak stroj vyšije vaše dílo. Stejně tak můžete vyšívat motivy na zmíněné ubrusy, dečky, ale třeba i záclony či povlečení či přehozy. U povlečení jen dejte pozor, aby motiv nebyl velký a byl z jedné strany. Přece jen je vyšití reliéfní, takže by vás obrázek škrábal. S takovými pomocníky vytvoříte vánoční dekorace raz dva.

Šijeme a vyšíváme vánoční dekorace

Šicí a vyšívací stroje Brother

Zmínili jsme japonskou značku Brother, která vyrábí kvalitní šicí a vyšívací stroje, dále další zařízení potřebná k šití, poskytuje i spoustu příslušenství, s nímž svého pomocníka pro švadlenky jen vylepšíte. Všechny stroje mají lehké, intuitivní ovládání, takže práci s nimi zvládne i laik.

Zdroj foto: eshop.brother-czech.cz