WOMENHOUSE.cz

Portál výhradně jen pro ženy…

Jak se vyznat v podložkách na cvičení a jejich materiálech?

V rámci zdravého životního stylu a také částečně jako důsledek covidové doby si mnoho lidí doma zřizuje tělocvičnu nebo posilovnu. Ať už začínáte cvičit doma, nebo stále rádi chodíte do fitness centra, pravděpodobně uvažujete o tom, jaký typ podložky na cvičení by byl pro vaše cvičení nejvhodnější. V tomto článku se podíváme na různé druhy materiálů podložek na cvičení a řekneme si, k čemu jsou dobré.

Podložky z PVC

Podložky z PVC jsou nejlevnější a nejrozšířenější druh podložek na cvičení. Vhodné jsou pro různé cvičební aktivity a jsou snadno dostupné v nejrůznějších obchodech se sportovními potřebami.

Nicméně, mohou být poměrně kluzké a pokud s nimi budete manipulovat s mokrýma či zpocenýma rukama nebo na nich cvičit se zpocenýma či mokrýma nohama, mohou klouzat. A to není žádoucí ani příliš bezpečné.

Tyto podložky jsou vhodné pro začátečníky nebo pro lidi, kteří nejsou ve cvičení příliš aktivní. Také se hodí pro lidi, jež ještě neví, kolik času vůbec hodlají cvičení věnovat.

Pokud to ale se cvičením myslíte opravdu vážně, raději zainvestujte do podložky z některého z následujících materiálů. Uvidíte, že se vám bude cvičit lépe a s větší radostí.

Podložky z pěnového materiálu

Podložky z pěnového materiálu jsou velmi populární díky své lehkosti a měkké povrchové úpravě.

Tyto podložky jsou velmi pohodlné pro cvičení, zejména při cvičení na zemi, a jsou vhodné pro lidi s citlivými klouby nebo bederní páteří. Mohou být také dobrou volbou pro jógu, pilates nebo jiné cvičební aktivity, které vyžadují větší pohyblivost a flexibilitu.

Podložky z kaučuku

Podložky z kaučuku jsou velmi odolné a pevné. To z nich dělá ideální volbu pro cvičení s těžkým závažím nebo pro cvičení s vysokou intenzitou. Jsou také velmi vhodné na cvičení na tvrdých podlahách. Kaučukový materiál totiž pomáhá chránit klouby a páteř před nárazy.

Nesmírnou výhodou těchto podložek z kaučuku je také jejich snadná údržba a odolnost vůči vlhkosti. Pokud se tedy při cvičení hodně potíte, jsou pro vás ideální.

Vybírat podložky na cvičení nejen z kaučuku můžete třeba tady: https://hop-sport.cz/podlozky-na-cviceni/.

Podložky z pryže

Podložky z pryže jsou podobné kaučukovým podložkám. Jsou ale měkčí a pohodlnější na dotek. Vhodné jsou pro různé cvičební aktivity. Jejich velkou výhodou je to, že jsou velmi odolné vůči poškození.

Pryžové podložky také udržují teplo a izolují od podlahy, takže jsou ideální pro cvičení v chladnějším prostředí.

Díky své přilnavosti a odolnosti vůči skluzu jsou také naprosto perfektní pro cvičení na mokré či jinak kluzké podlaze. A také se hodí na různé druhy cvičení, při kterých hrozí nežádoucí riziko uklouznutí.

Naopak vhodné nejsou pro cviky, kde je klouzání žádoucí.

Podložky z juty

Juta je přírodní materiál. Podložky z juty tak jsou velmi dobrou volbou pro ekologicky smýšlející jedince. Kromě toho jsou také hypoalergenní, což znamená, že jsou vhodné pro lidi s citlivou pokožkou. A také to znamená konec výmluv!

Další jejich velkou výhodou je, že jsou velmi odolné vůči opotřebení a mají tak opravdu dlouhou životnost. Investice do takového podložky se vám tedy určitě vyplatí. Tedy, pokud s cvičením dříve neskončíte.

Jutové podložky jsou vhodné pro různé cvičební aktivity, jako je jóga, pilates a stretching.

Zdroj obrázku: Alena Ozerova / Shutterstock.com