WOMENHOUSE.cz

Portál výhradně jen pro ženy…

Jaké existují druhy tiskových vazeb a k čemu která slouží? 

Různé vazby slouží různým účelům, to je v podstatě jasné. Univerzální pravidlo, které by určovalo, jaká tiskovina musí mít přesně danou vazbu, ale neexistuje. To, jak budou stránky vašich tiskovin uspořádány a spojeny do jednoho celku, je v podstatě čistě na vás. Nicméně existuje několik způsobů, jak je spojit a různá doporučení, jaký druh se k dané tiskovině pravděpodobně bude nejvíce hodit. Abyste se nezalekli hned při výběru, máme pro vás jednoduchý návod, jak se v druzích vazeb lépe zorientovat. 

Tvrdost 

Existují čtyři základní druhy vazeb podle tvrdosti. Ty se následně dělí do dalších podkategorií, podle konkrétních použití a použitých materiálů, ale o tom až později. Základními kategoriemi vazeb podle tvrdosti jsou: 

  • Měkké vazby – tiskoviny s měkkými deskami. 
  • Polotuhé vazby – desky jsou polotuhé, přechod mezi měkkou a tuhou vazbou. 
  • Tuhé vazby – tvrdé desky hlavně delších publikací. 
  • Ostatní vazby – např. kroužkové vazby. 

Měkké vazby 

Sešitová vazba V1 je tím asi nejzákladnějším a nejobyčejnějším druhem vazby. Ale v jednoduchosti je krása a někdy vám takový drobný elegantní styl bude vyhovovat. Listy vaší kratší tiskoviny jsou spojeny dvěma nenápadnými skobkami v jejím hřbetě. Pokud například tisknete nějakou krátkou brožuru nebo jídelní či nápojový lístek, měkká vazba V1 pro vás je tou pravou volbou. 

Měkká lepená vazba V2 je levnější varianta knižní vazby s měkkou obálkou. Vhodná je již pro středně dlouhé nebo delší publikace od 80 stran až po 600. Strany jsou lepeny dohromady na hřbetu kvalitními lepidly, které zaručují dlouhou trvanlivost.  

Polotuhé vazby 

Jak už název napovídá, polotuhé vazby jsou takovým mezistupněm mezi měkkými a tuhými vazbami a rozdělujeme je na dva základní druhy. 

Vazba V5 je tvořená deskami z lehčí lepenky a stránky jsou do rovného hřbetu spojeny buď lepenkou, nebo jsou sešité. Tato vazba nepatří do tradičních knihařských vazeb, použít ji ale na výrobu knih nebo skript jistě můžete. 

Specifickou vazbou je V6, která má dominantní využití při tvorbě dětských či uměleckých leporel. Listy jsou zhotovené z lepenky a dohromady spojené buď papírem, nebo plátnem. Unikátní na vazbě V6 je, že každé dva listy jsou spojeny jedním hřbetem. 

Tuhé vazby 

U knih a publikačních materiálů se často volí mezi vazbou poloplátěnou V7 a celoplátěnou V8. Rozdíl mezi nimi spočívá v použitém materiálu. Při poloplátěné vazbě je materiál kombinací plátna na hřbetu knihy a potištěným papírem na jejích deskách.  

U celoplátěné vazby se s kombinací více materiálů už nesetkáme a je potažená jediným:  

  • V8a – laminovaným papírem,  
  • V8b – papírovým potahem, 
  • V8c – jiným materiálem, nejčastěji usní. 

Tuhé vazby jsou nejpevnější variantou, a proto se nejčastěji využívají u obsáhlejších knih a patří mezi typické knihařské vazby. Díky svému elegantnímu vzhledu jsou také velmi populární při volbě vazby diplomových prací či vazby bakalářských prací. 

Ostatní vazby 

Samostatnou kategorií jsou kroužkové vazby. Ty slouží ke spojení od dvou listů papíru až po téměř 800stránkové publikace (záleží i na zvolené tloušťce papíru). Plastová kroužková vazba je pak nejvyužívanějším druhem vazby vůbec i díky tomu, že strany lze otáčet o celých 360°. Nejčastěji se využívá pro tisk manuálů nebo studijních skript. 

Kroužková vazba drátěná jak velmi podobná kroužkové vazbě plastové, jen ovšem logicky s tím rozdílem, že místo plastového hřbetu jsou listy spojeny kovovými kroužky. Tu můžete nejčastěji vidět na kalendářích nebo různých katalozích.