WOMENHOUSE.cz

Portál výhradně jen pro ženy…

Víte, jak prát termoprádlo, aby bylo dlouho jako nové?

S klesajícími teplotami přibývá situací, kdy se hodí mít pod oblečením ještě jednu vrstvu. Nezáleží na tom, zda vyrážíte na dlouhou procházku, chystáte se sportovat, nebo vás čeká pár hodin práce venku. Ve všech těchto případech oceníte termoprádlo, které odvede vlhkost od těla, a zabrání tak případnému prochladnutí. Aby však tuto funkci plnilo, musíte se o něj řádně starat. Proto pro vás máme několik tipů, jak prát termoprádlo, aby bylo dlouho jako nové.

Víte, jak prát termoprádlo, aby bylo dlouho jako nové?

Tipy, jak prát termoprádlo v pračce

Pečlivě si přečtěte pokyny k údržbě oblečení, které jsou uvedeny na cedulce. Pokud se vám podařilo lísteček odstřihnout a nevíte si rady, nešlápnete vedle, když si na pračce nastavíte program na jemné prádlo nebo ruční praní. Ideální teplota je většinou 30 stupňů a počet otáček by neměl přesáhnout 800 za minutu.

Záleží také na tom, zda máte termoprádlo syntetické, nebo z přírodních materiálů. Zatímco syntetice svědčí, když ji perete poměrně často, merino vlna je pravý opak. Každý materiál totiž reaguje jinak na lidský pot – některé může sůl z potu narušit, jiné si s ní hravě poradí.

U všech materiálů však platí, že je dobré před praním oblečení otočit narubya zapnout všechny zipy a knoflíky. Doporučuje se také neplnit pračku až po okraj, aby se prádlo lépe vymáchalo.

Víte, jak prát termoprádlo, aby bylo dlouho jako nové?

Použijte vhodné prací prostředky

Když už si dáte práci s výběrem termoprádla a investujete do něj nemalou částku, je jasné, že chcete, aby vám sloužilo co nejdéle. Proto dejte pozor, ať si ho nevědomky nezničíte. Stačí se jen zapomenout, přidat do pračky aviváž a katastrofa je na světě. Účelem aviváže totiž je vytvořit tenkou vrstvičku na vláknech oblečení, a zmírnit tak projevy statické elektřiny, změkčit látku a snížit mačkavost. Na termoprádle je však vrstva jakéhokoliv prostředku, který ucpe strukturu tkaniny, nežádoucí. Pokud už vám ruka ujela, počítejte s tím, že funkční vlastnosti oblečení se postupně obnoví po několika praních.

Víte, jak prát termoprádlo, aby bylo dlouho jako nové?

Další péče o termoprádlo

S koncem pracího cyklu a otevřením dveří pračky však péče o termoprádlo rozhodně nekončí. I když běžně používáte sušičku, udělejte výjimku a prádlo raději pověste na šňůru a nechte volně uschnout. S žehlením si starosti nedělejte. Nejen, že to není potřeba, ale kousky z některých materiálů by se žehlit vůbec neměly – třeba takový polypropylen umí v kontaktu s žehličkou udělat pěknou neplechu. Pokud máte pocit, že je termoprádlo pomačkané, můžete nechat jednotlivé kousky vyvěsit na ramínku.

Důležité je také to, jak prádlo uložíte do šatníku. Merino vlna například musí být vždy úplně suchá a neměla by být skladována v igelitu – textilie pak nedýchá. Je také dobré vědět, že tento drahý materiál chutná molům, a už při ukládání do šatníku se na to připravit. Jako odpuzovač mohou posloužit různé aromatické vůně, třeba levandule, skořice nebo hřebíček.

Zdroj foto: Pixabay.com