WOMENHOUSE.cz

Portál výhradně jen pro ženy…

Znáte rozdíl mezi diamantem a briliantem?

Možná jste si taky už párkrát lámali hlavu s tím, jaký je rozdíl mezi diamantem a briliantem. Možná budete překvapeni, že skutečně nejde o nějaké dva druhy vzácných kamenů. Hlavní rozdíl tkví v tom, že diamant je název přírodního minerálu, zatímco briliant je vlastně označení brusu, kterým se kámen zpracovává.

Diamant 

Diamant totiž může být zcela surový, nebo se dá brousit do různých tvarů – mezi ty nejčastější patří právě briliant. Diamantové náušnice a jiné šperky tedy ve skutečnosti jsou tvořeny brilianty, ale jde jen o to, jakým způsobem se konkrétní kámen vybrousí. Nejznámější ložiska diamantů dnes najdeme například v Austrálii, Botswaně, Jihoafrické republice nebo Rusku.

Briliant

Do tohoto typu brusu se velmi často tvarují právě drahé kameny, zejména pak diamanty. Samozřejmě ale nejde o jediný možný typ brusu, byť bývá nejčastější. Briliantový brus má 57 faset (plošek). Díky nim dovnitř diamantů dopadá světlo, které se různě odráží a zahrnuje ideálně celé barevné spektrum, díky čemuž krása kamene vynikne v maximální intenzitě. Právě proto jsou diamantové náramky, náhrdelníky i prsteny krásně třpytivé, zářivé a výjimečně atraktivní.

Nenechte se oklamat

Při nákupu diamantových šperků buďte velmi obezřetní, i dnes na trhu figuruje celá řada podvodníků. Každý briliant by měl bezpodmínečně mít certifikát pravosti, který potvrzuje kvalitu a původ diamantu. Asi jeden z nejznámějších je Certifikát Danfil, Certifikát soudního znalce a také Mezinárodní certifikát. Pokud vám certifikát nevydají automaticky, rozhodně si o něj řekněte.

Nehleďte jen na vzhled

Při výběru diamantových šperků se zaměřte nejen na to, jak na vás šperk na první pohled působí. Důležitá je především jeho hodnota z dlouhodobého hlediska, aby byl diamant skutečně i dobrou investicí. Proto se vždy poraďte s někým, kdo tomuto odvětví rozumí.

Zdroj obrázků: 1jewelry / Shutterstock.com, Pixabay.com