WOMENHOUSE.cz

Portál výhradně jen pro ženy…

Hluk od podlahy? Řešením je kročejová izolace

Zejména v bytových domech bývá nejzávažnějším problémem kvalitní odhlučnění. Asi nejobtížněji se řeší právě hluk způsobený kroky. Zbavit se jej vyžaduje znalosti stavební konstrukce i léta zkušeností.

Odhlučnit podlahu skutečně může být pěkný oříšek. Bohužel se na to v mnoha novostavbách dbá jen velmi málo, a poté je uživatelský komfort takového bydlení jen velmi nízký. Realizace odhlučnění podlahy by vždy měla být záležitostí odborné firmy se zkušenostmi, jen tak může dopadnout úspěšně.

Vrstvy podlahy

Opravdu kvalitní podlaha vyžaduje několik vrstev, přičemž každá z nich má svůj vlastní úkol. Může jít o dřevěné desky, beton, nebo i jiný materiál. První vrstvou bývají dřevovláknité desky z minerální vlny apod., které působí jako tepelný a zvukový izolant, ale také podlahu vyrovnávají. Další vrstvou bývá vrstva, která roznáší tlak. Používají se například dřevotřískové desky či OSB desky. Následně na to přijde kročejová izolace a až nahoru je možné položit novou podlahu.

Na co dát pozor?

Zvláštní pozornost si zaslouží výběr akustické desky. Také je třeba si uvědomit, že to, co položíte na podlahu, dokáže hluk nést dál. Proto je především nutné dát mezi stěnu a desky mezeru, která bude vyplněna vhodnými distančními pásky. Podlahu může poškodit také vlhkost. Desku proto ošetřete proti vlhkosti a v případně vyšší vlhkosti je možné využít izolaci s parozábranou.

Jaká podlaha je nejlepší?

Výběr dobře promyslete. Je dobré vědět třeba to, že plovoucí podlaha je tvrdá a duní. Tento typ podlahy tedy určitě není nejlepším řešením, pokud chcete kročejový hluk odizolovat.

Oslovte odborníky

V každém případě nedělejte odhlučnění na vlastní pěst – nemuselo by se vám to vyplatit. Je nutné vše pečlivě propočítat a změřit, jinak bude úspěch minimální. Rovnou raději investujte své peníze do odborníků, kteří své práci rozumí.

Zdroj obrázků: Kues / Shutterstock.com, Pixabay.com