WOMENHOUSE.cz

Portál výhradně jen pro ženy…

Proč zadržovat dešťovku a jak ji využít?

Máte dům se zahradou, ale stále ještě nesbíráte dešťovou vodu? Pak děláte velkou chybu. Je to nejen úsporné, ale také ekologické a z mnoha stran prospěšné pro vás, ale také pro přírodu. Využívejte jímky na dešťovou vodu a naučte se tento zdroj využívat co možná nejefektivněji. Jak dešťovou vodu použít?

Uspoříte

Je jasné, že ceny vodného a stočného stále šplhají vzhůru. I to je jedna z motivací, proč se určitě vyplatí sbírat dešťovku. Každá domácnost ročně spotřebuje několik desítek tisíc litrů pitné vody na činnosti, kde by vám úplně vystačila voda užitková. Můžete dešťovou vodu využít třeba na zalévání zahrady, splachování WC, mytí auta, úklid, praní prádla nebo také do bazénů. Představte si, že na všechny tyto činnosti budete moci použít vodu prakticky zadarmo.

Likvidace nadbytku dešťové vody

Může se stát, že vám správce kanalizace nepovolí vypouštět dešťovou vodu do veřejné kanalizace. Děje se to často v místech, kde nemá kanalizace dostatečnou kapacitu. Pak je nutné zajistit likvidaci dešťové vody na vlastním pozemku. Vzhledem k masivní výstavbě ubývá míst, kam by se mohla voda přirozeně vsakovat. Vyplatí se oslovit odbornou firmu. Dovezeme betonové jímky do Prahy nebo i dalších měst a snadno lze také zajistit instalaci jímky a její zprovoznění, abyste s tím měli vy sami co nejméně práce.

Ochrana spotřebičů

Velkou výhodou užívání dešťové vody v domácnosti je také to, že chráníte své spotřebiče před vodním kamenem. Dešťovka je totiž zcela přirozeně měkká, a tedy nezatěžuje pračku ani další spotřebiče nánosy vodního kamene.

Je nutné vodu filtrovat?

Aby bylo možné dešťovou vodu bez potíží používat, je vhodné zajistit filtraci. Filtry můžete koupit společně s jímkou a nabízí se různé filtry od jemnějších až po ty s většími oky, které zachytí jen větší nečistoty. To však bezpochyby postačí k zalévání zahrady nebo k úklidu.

Zdroj obrázků: Pawel Rajtar / Shutterstock.com, Pixabay.com