WOMENHOUSE.cz

Portál výhradně jen pro ženy…

Víno a čokoláda ­– to je exotická kombinace pro mlsné jazýčky

Řekly byste si, že víno a čokoláda k sobě rozhodně nejdou? Tak to vás vyvedeme z omylu. Při správné kombinaci jde o neopakovatelný chuťový zážitek nejen pro milovníky čokolády. Jaké víno je ale vhodným partnerem pro tu kterou čokoládu?

Víno jsme si zvykly kombinovat se sýry, s různým masem, vlastně téměř každé víno má doporučená jídla, ke kterým se hodí. Pojďte ale zkusit poněkud jiný chuťový zážitek a degustovat s námi víno a čokoládu. Nezapomeňte však, že ke kvalitnímu vínu patří vždy výhradně vysoce jakostní čokoláda.

Jak si vybrat víno vhodné pro kombinaci s čokoládou?

Ideálním vínem do kombinace s královnou sladkých pochutin, s čokoládou, je víno s vysokým podílem tříslovin a s menším podílem kyselin. Takto nebude kontrast se sladkou čokoládou tak výrazný, ale naopak, chutě se navzájem dokonale propojí.

Jak si vybrat čokoládu pro kombinaci s vínem?

Sáhněte rozhodně po jakostní čokoládě, která není jen z náhražek. Čokoláda by měla obsahovat vysoký podíl kakaového másla, a ne jeho náhražky. Naopak to ale nepřehánějte s obsahem kakaa. Vystačíte si s 69 až 75% čokoládou. Vyšší podíl kakaa by nevytvářel s vínem harmonickou chuť a příliš hořká čokoláda by zanechávala na jazyku nežádoucí hořkost.

TIP: Víno a čokoláda: podívejte se na konkrétní tipy.

Čokoládě to s vínem svědčí. Dobře však vybírejte

Ideální kombinací s červeným vínem je hořká čokoláda. Víno by mělo být tříslovinové, ale skvělou kombinaci vytvoří i s kořenitým portským. K bílému vínu se čokoláda hodí rovněž. Zůstaňte pořád spíše u hořké čokolády. Sladká mléčná a bílá čokoláda příliš vhodnými nejsou. I když výjimky existují a k botrytickým vínům, pro které je charakteristická vyšší cukernatost, je lahůdkou právě bílá čokoláda, nejlépe jako šlehaná bílá „mousse“. Tu si vyrobíte i svépomocí. Stačí vám v mléku rozpustit bílou čokoládu a do hladké směsi pak zašlehat dva žloutky. Vše míchejte dvě minuty a následně nechte 10 minut odpočinout. Pak vezměte čtyři bílky, ušlehejte je do polotuha a přidejte cukr. Vše jemně smíchejte a nechte v lednici odležet cca čtyři hodiny. Alternativou je místo vyšlehaných bílků přidat vyšlehanou šlehačku.

Zdroj foto: Vinnyshop.cz