WOMENHOUSE.cz

Portál výhradně jen pro ženy…

Jak se nenechat napálit při nákupu šperků? Vše si pečlivě ověřte a nevěřte výhodným nabídkám

Při nákupu šperků se můžete snadno nechat napálit podvodníky, kteří vědí, že se ve špercích nevyznáte a nepoznáte kvalitní padělek od skutečné hodnotného šperku. Pokud se ale budete řídit následující radami a budete klenoty nakupovat u osvědčených prodejců či ve šperkařských dílnách, které jsou registrované na puncovním úřadě, pak se nemusíte bát.

Hledejte puncovní značku

U šperků ze zlata, stříbra či platiny se zaměřte na puncovní značku. Jedná se o malý symbol, který představuje určité vodítko, jak určit typ kovu a jeho ryzost. Dále byste se měli dívat na ryzostní číslo. Před každým nákupem se ujistěte, že šperk toto ryzostní číslo má a platíte za skutečně kvalitní výrobek z drahého kovu. U některých šperků je také možné najít značky výrobce nebo dílny. Tím se ale nenechte zmást, jedná se o něco jiného.

Jak poznat pravé kameny

Chcete-li koupit diamantové náhrdelníky, také potřebujete nějaká vodítka jak poznat, že kámen je pravý. Laik bohužel nemá moc dostupných prostředků jak zjistit, s jakým kamenem má tu čest. U každého pravého šperku by ale měl být také certifikát pravosti, který prokazuje, že kupujte skutečný diamant. Certifikát pravosti označuje typ šperku, použitý kov a jeho ryzost, ale uvádí se v něm také váha celého šperku a použité kameny. Například když kupujete diamantové přívěsky, měli byste také obdržet informace o brusu, barvě, kvalitě, ale také rozměrech nebo váze.

Unáhlený nákup je nejnebezpečnější

Někteří prodejci na vás tlačí nabídkou nízké ceny a snaží se vás zlákat k neuvážené koupi, kdy nemáte možnost zvážit pro a proti, ani si ověřit pravost šperku. Jakmile na vás někdo takto začne tlačit, je to první důvod, proč zpozornět. Ti, kdo nemají co skrývat, většinou dobře vědí, že nákup šperku si chcete promyslet a nikdy na vás nebudou tlačit. Nevěřte také podezřele výhodným nabídkám, většinou se za nimi skrývá něco nekalého.

Zdroj obrázku: Gecko Studio / Shutterstock.com