WOMENHOUSE.cz

Portál výhradně jen pro ženy…

Pití kávy v těhotenství? Kvalitní šálek kávy nemůže ublížit, pokud dodržíte množství kofeinu

Jste milovnicí kávy, ale zároveň nosíte pod srdcem dítě a nevíte, zda je nutné se kvůli jinému stavu svého požitku vzdát? Tento problém řeší celá řada nastávajících maminek. Názory se různí, ale tak jako vždy bude pravda asi někde uprostřed.

Je nutné si uvědomit, že těhotenství není nemoc, a i když přináší řadu omezení, neznamená to, že musíte svůj životní styl zcela překopat. Strach z kofeinu je do jisté míry oprávněný, ale vždy záleží na množství. Káva v těhotenství tedy vůbec nemusí být tabu.

Káva nemusí být zlo

Oficiální zdroje uvádějí, že maximální bezpečná denní dávka kofeinu může být až 300 mg. Obecně je však lepší brát tento údaj jako horní hranici a v těhotenství příjem kofeinu držet okolo 200 mg kofeinu denně. Ale kolik kávy to asi je? Pro představu uvádíme, že klasické espresso má 30–50 mg kofeinu. Teoreticky by to mohlo znamenat až 4 kávy denně. Jenže už třeba překapávaná káva má kofeinu mnohonásobně více a je třeba počítat s tím, že kofein obsahují třeba i kolové nápoje nebo čokoláda.

Určitě se nic nesmí přehánět, ale jedna nebo dvě kávy denně jsou v pořádku u žen, které byly kávu zvyklé pít i před těhotenstvím. Vždy se o konkrétním množství poraďte se svým lékařem.

Vsaďte na kvalitu

Dále lze také doporučit konzumovat především kvalitní kávu, kterou budete dobře skladovat, aby na ní nevznikaly plísně a zachovala si svou chuť i aroma. Skladování kávy není nic složitého – nemělo by se k ní dostat světlo ani vlhkost. Ideální je tedy uzavíratelná dóza, kterou zavřete do skříňky v kuchyni.

Pokud chcete pít kávu pravidelně i během těhotenství, určitě dejte přednost mleté kávě před rozpustnou. V zrnkové kávě je nejméně přidaných látek a ani její příprava nemusí být nic složitého. I moka konvička nebo french press umí udělat lahodnou kávu, která vám udělá dobře. Pomůže vám třeba od bolesti hlavy nebo nízkého tlaku.

Zdroj obrázku: LightField Studios / Shutterstock.com