WOMENHOUSE.cz

Portál výhradně jen pro ženy…

Lahodná káva a pozoruhodné ženy patří k sobě

Mezinárodní den žen nám 8. března každoročně připomíná význam něžného pohlaví a všechny nepostradatelné role, které ženy hrají v životě rodinném, profesním i společenském. Ani kavárny Starbucks by nemohly existovat bez výjimečných žen, jež se obětavě starají o spokojenost zákazníků a přípravu vynikající kávy.

O tom, že talentované ženy a dobrá káva patří k sobě, svědčí i skutečnost, že příslušnice něžného pohlaví jsou v našem týmu zastoupeny více než 70 procenty.

Před skoro sedmi lety zasvětila svůj život kávě dnešní úspěšná Store Managerka Jiřina Králová.

Láska ke gastronomii se v ní probudila v Anglii, kde žila třináct let. Po mnoha různých zaměstnáních v restauracích a fastfoodech přičichla ke kávě, a odtud byl už jen krůček do kaváren Starbucks.

Od roku 2014 si zde vyzkoušela snad všechny pracovní pozice. Začínala v kavárně Muzeum, vystřídala několik dalších, lokálních i turistických, jednu kavárnu otevírala, chvíli vedla i dvě pobočky současně. Těsně před vypuknutím pandemie úspěšně prošla pohovorem na pozici District Manager a započala trénink. V současné době dohlíží hned na tři kavárny – Tuchoměřice, Letiště a Kladno.

I po téměř sedmi letech jí práce ve Starbucks připadá zajímavá a motivující, zejména díky možnosti rozvoje, která se zde zaměstnancům otevírá. “V každé kavárně jsem měla příležitost pracovat se skvělým týmem a mám obrovskou radost, když některé z bývalých kolegů po letech znovu potkám třeba na pozici Store Managerů,” podotýká Jiřina, pro niž jsou hodnoty společnosti Starbucks jednou z hlavních motivací. Je šťastná, že může pracovat s tolika výjimečnými lidmi a cítit se neustále oceňovaná. A jakou kávu má nejradši? “Ráno ocením tall americano s extra shotem, odpoledne si dávám nejčastěji double shot bezlaktózové latte.”

Bez kaváren Starbucks si život neumí představit ani Barbora Golombová pracující na pozici HR Business Partner.

Do Starbucks ji poprvé přivedlo doporučení kamarádky, která básnila o nové práci ve skvělém kolektivu. Když Barbora jako čerstvá studentka nastoupila, mezi kávové nadšence ještě nepatřila. “Kdyby mi tehdy někdo řekl, že po dokončení vysoké školy zůstanu ve Starbucks, asi bych si ťukala prstem na čelo,” směje se Barbora. “Studovala jsem Hispanistiku a mým snem bylo jednou pracovat na ambasádě, kde se střetávají různé kultury.”

Přestože sama začala pít kávu až po několika letech práce za barem, cesta kávových zrnek z farmy až do šálku ji vždycky fascinovala. Začala se zajímat o různé oblasti pěstování kávy – nejvíc ty v Jižní Americe – i o příběhy ukryté za každým balíčkem kávy Starbucks. Čím dál víc ji těšilo, že může pracovat pro společnost, která nakupuje kávu eticky a zodpovědně. Po pěti letech u Starbucks si uvědomila, že ono magické místo střetu kultur nemusí být na ambasádě, ale právě v kavárně. Naplňoval ji také kontakt se zákazníky a zvláštní pouto, které se mezi baristou a milovníkem kávy vytváří. “To pouto často přechází v přátelství,” vysvětluje Barbora. “Víte, jak se zákazník jmenuje, co rád pije, často znáte i podrobnosti z jeho osobního života. Těšíte se, až se vrátí z dovolené, ukáže fotky a povypráví, jak se měl. Jako barista máte neuvěřitelnou schopnost – zlepšit něčí den.”

Nyní se Barbořina role změnila. Jejím cílem je utvářet pro partnery Starbucks příjemné prostředí, ve kterém se budou cítit dobře. Neuvěřitelná cesta kávových zrnek, završená přímo v kavárnách, ji ale fascinovat nepřestala. Osobně má nejraději alternativní metody přípravy, zejména Chemex, v němž si připravuje africkou kávu s typickou šťavnatostí a citrusovou příchutí. V létě nedá dopustit na africkou kávu překapanou na led s citrusy.

Více informací na www.starbucks.com a www.starbuckscoffee.cz a facebookový profil Starbucks.