WOMENHOUSE.cz

Portál výhradně jen pro ženy…

Výběrová káva Sofee uvádí na trh novinku z Etiopie

Výběrová káva v lahvičce Sofee and the gang v únoru hlásí novinku: Kávová zrna z Peru už byla všechna zpracována a vypita, z laboratoře na pražské Letné se nyní line vůně kávy z Etiopie.

Kvalita, jednoduchá konzumace kdykoliv a kdekoliv, rozmanité množství způsobů, jak si tuto kávu vychutnat. Tím vším se vyznačuje stále oblíbenější výběrová káva Sofee and the gang, kterou vyrábí česká firma FunLab. V polovině loňského roku se v její nabídce objevila místo kávy z Brazílie káva ze zrnek dovážených z Peru. Právě káva z Peru si získala řadu fanoušků a i díky ní se lahvičky Sofee začaly prodávat prakticky po celé republice. V únoru 2021 pak přichází opět změna v podobě kávy ze zrn, která pocházejí z východoafrické Etiopie.      

Loňský rok byl sice náročný, kavárny a restaurace byly prakticky neustále zavřené, což mělo negativní dopad i na nás. Na druhou stranu, nemůžeme si stěžovat, protože naše prodeje mají stále stoupající tendenci. Lidé se naučili si Sofee objednávat například přes dovážkovou službu Rohlík, který i díky tomu rozšířil nabídku do dalších měst v republice, zatímco dříve Sofee nabízel pouze v Praze,“ říká majoritní vlastník Sofee and the gang Pavel Vachek. „Naši novou kávu z Etiopie jsme připravovali několik týdnů, ladili jsme její chuť i další aspekty. A musím říct, že jsem s výsledkem nadmíru spokojen. Věřím, že budou i naši odběratelé a že si získá další fanoušky.“  

Cesta z etiopských farem až do Čech

Etiopie je celosvětově známým producentem kávy. Díky perfektním přírodním podmínkám tu najdete velké množství různých odrůd kávovníku, Etiopie je dokonce považována za objevitele kávy, teprve posléze se dostala do arabského světa a následně do Asie a dál.

Zrna, ze kterých se vyrábí Sofee, pocházejí ze zpracovatelské stanice Gora Kone. Ta se nachází v etiopské oblasti Arsi, hned vedle vesnice Werka a řeky Nensebo. Právě voda z této řeky je pro výslednou chuť kávy také velmi důležitá. Do stanice Gora Kone vozí vypěstovanou kávu 700 až 800 farmářů z okolních rodinných farem. Na polích o rozloze okolo tří hektarů rostou kromě kávovníků také akácie a stromy wanza, které v africkém horku poskytují ten správný stín tam, kde je potřeba.

Sklizeň v této oblasti probíhá v období mezi listopadem a lednem. V případě Sofee byly kávové třešně dále zpracovávány způsobem washed. Nejprve se třešně nechávají fermentovat přibližně 42 až 46 hodin pod vodou z řeky, která se mění každých 12 hodin. Poté se 10 až 12 dní suší na tzv. afrických postelích. Ty jsou umístěné na stráni na slunci, ale zároveň celému procesu hodně pomáhá místní proudění vzduchu okolo kopců. Po zbavení zrn všech vrstev slupky pak už jen stačí nechat kávu přibližně 30 dní odpočívat, než se vydá na cestu až do Prahy.

Sofee na mnoho způsobů

Pro kvalitní kávu už nemusíte cestovat přes půl města, ale najdete ji jednoduše doma v lednici v lahvičce. Jeden shot Sofee (25 ml) odpovídá jednomu espressu a k výrobě lahodného nápoje není potřeba kávový mlýnek, kávovar ani barista. Sofee je ideální na cesty, při sportu, na nedělní ráno, na chatu, na piknik nebo na festivaly. Stačí otevřít lahvičku a pít.

Vedle rychlé přípravy je výhodou, že kávu z lahvičky lze připravit na nespočet způsobů – jako filtr s horkou vodou, studenou jako espresso, s mlékem jako cappuccino. Je také skvělou ingrediencí pro přípravu různých drinků. Velkým hitem je Sofee s tonikem a ledem, přidat se dá také kvalitní Gin. Oblíbený je speciální koktejl z výběrové kávy, pomerančové šťávy a ořechovky. Recepty a návody na přípravu naleznete ZDE.