WOMENHOUSE.cz

Portál výhradně jen pro ženy…

Domácí kulajda: jak připravit polévku našich babiček

Máte rádi domácí jídla? Chcete si zavzpomínat na dětství a připravit si něco, co potěší vaše chuťové pohárky?

Vyzkoušejte náš recept na tradiční babiččinu kulajdu trochu jinak. Připravili jsme pro vás chutné recepty na kulajdu se ztraceným vejcem. Dobrou chuť.

Kulajda se ztraceným vejcem

Pochutnejte si na, rychle připravené, koprové polévce s vejcem a smetanou. 

Polévka je zajímavá tím, že obsahuje ztracená vejce, která polévce dodají originální vzhled a skvělou chuť. 

Ingredience 

  • 3 středně velké brambory 
  • 1/2 šálku bílého octa (1 čajová lžička)
  • 2 šálky kuřecího vývaru
  • 2 šálky plnotučné smetany
  • 4 polévkové lžíce mouky
  • 1/2 čajové lžičky pepře
  • 1 čajová lžička vinného octa
  • 1 svazek čerstvého kopru
  • 3 lžíce másla 
  • 6 vajec
  • sůl na dochucení

Postup

  • Dejte vařit brambory. Vařte je do měkka v osolené vodě (10–15 minut). Přeceďte a odložte stranou. 

  • Zatímco se brambory vaří, připravte si bílý základ.

  • Do hrnce nebo na pánev vlijte vývar, přiveďte jej k varu a snižte teplotu na minimum. Do vývaru vešlehejte smetanu. Šlehejte, dokud se vše nespojí. 

  • Přidejte mouku a 1/2 čajové lžičky pepře. Neustále šlehejte až do hladka.
  • Zvyšte teplotu a vše přiveďte k varu. Přidejte 1 čajovou lžičku octa a nechte 10 minut vařit. 
  • Přidejte nasekaný kopr (pár větviček si nechte stranou na ozdobu) a máslo. Míchejte, dokud se máslo nerozpustí. Následně dochuťte solí a pepřem.
  • Jakmile máte základ polévky hotový, uvařte vejce. 
  • Naplňte hrnec horkou vodou a přidejte do ní 1/2 šálku octa. Poté snižte teplotu na střední plamen. 
  • Do horké vody (nesmí se vařit) rozbijte vejce a pomocí lžičky vytvářejte vír, ve kterém se vejce bude otáčet. Míchejte, dokud se žloutek neobalí do bílku. Bude to trvat asi 3 minuty.
  • Jakmile je vejce uvařené, přeneste jej do misky a zakryjte utěrkou. Udržíte tak vejce teplé. Celý proces opakujte i se zbytkem vajec.  
  • Následně do misek rozdělte, na kostičky nakrájené, brambory, přelijte je polévkou, vložte vejce a celou polévku dozdobte koprem. 
keyingredient.com

Kulajda je bílá polévka, u jejíž přípravy neexistuje jednotný postup. Každá hospodyňka polévku připravuje trochu jinak. 

Polévky se od sebe liší nejen způsobem přípravy. Jejich rozmanitost spočívá také v ingrediencích. 

Občas se můžete setkat i s kulajdou, která je tak hutná, že je podávána s pečivem jako hlavní jídlo. 

Proč jíst kopr?

Kopr je nejen chutný, ale je také zdraví prospěšný. 

Obsahuje totiž látky, které posilují imunitní systém, podporují růst a opravu tkání v těle, podílí se na tvorbě červených krvinek, na regulaci mozkových a nervových tkání a které pomáhají regulovat funkci svalů, srdce a nervů. 

Kopr, v neposlední řadě, pomáhá udržovat silné kosti. 

Kopr obsahuje

  • vlákninu
  • hořčík
  • vitamin A
  • vitamin C
  • kyselinu listovou
  • vápník
  • železo
  • vitamin B1 (thiamin)
  • vitamin B3 (niacin)
  • vitamin B5 
  • vitamin B6

Jak kopr připravovat a uchovávat?

Kromě polévky můžete, podobným způsobem vytvořit také koprovou omáčku a podávat ji s masem. Kopr můžete přidat také do salátů, pomazánek či dipů nebo z něj vytvořit ocet. 

Jak ale kopr uchovávat, aby vám vydržel co nejdéle?

Kopr můžete:

  • zmrazit: Kopr opláchněte, pomocí protřepání z něj odstraňte většinu vlhkosti a osušte jej. Kopr nechte viset vzhůru nohama, aby neztratil tvar. Můžete jej také položit na materiál, který pohltí přebytečnou vodu. Suchý kopr vložte do vzduchotěsné nádoby a vložte jej do mrazáku do doby, než jej budete potřebovat.
  • usušit: Větvičky kopru nechte viset, hlavou dolů, po dobu 1–2 týdnů. Poté kopr uschovejte v celku nebo jej rozdrobte na malé kousky. Kopr uchovávejte ve sklenici s víkem. Takto uschovaný vám kopr vydrží asi 1 rok.

Nebojte se kopru! Jedná se o zázračnou potravinu, která má skvělou chuť a pomáhá posilovat lidský organismus. 

Dobrou chuť!