WOMENHOUSE.cz

Portál výhradně jen pro ženy…

Delikatesy ze ‚země vycházejícího slunce‘, které stojí za povšimnutí

Ve svém znaku nese Japonsko typický červený kotouč, který naznačuje doslovný význam názvu země – tedy země vycházejícího slunce. Téměř 128 milionů obyvatel zde žije v minimalistickém duchu kultury významně ovlivněné řádem a tradicemi. Fascinující kontrast tamějšího života v porovnání s tím naším – nespoutaným, plným prostoru, svobody a zážitků, se může stát důvodem pro návštěvu Japonska. Stejně tak nás k návštěvě může přimět i neskonalá krása přírody včetně zenových zahrad, vyhlídek z úbočí hor anebo návštěva místních památek, jako je například palác Nijo Castle, Icukušima nebo Bitchu Matsuyama Castle. Gurmány z celého světa sem pak táhne vynikající sushi, ramen nebo whisky a spousta dalších vyhlášených specialit.

Sushi

Nejznámější japonský pokrm ve výčtu nesmí chybět hned z pěti důvodů. V sushi se kombinuje pět nejčitelnějších prvků prostupujících japonskou gastronomii – použití ryb, rýže, čerstvost, dokonalá preciznost a chuťová vyváženost. Krom toho sushi prezentuje snahu Japonců pokrm dokonale naservírovat. Nejen tedy, že od každého druhu sushi bude jeden kousek jako druhý, navzájem budou na talíři vytvářet vyvážené umělecké dílo doplněné výtvarně vyřezanými ornamenty ze zeleniny apod.

Čerstvé ryby si můžete vychutnat také v podobě sashimi – na plátky nakrájené čerstvé ryby zakápnuté omáčkou.

Katsu ika odoridori a další tančící tvorové

Pod výrazem ‚odorigui‘ si můžete představit tančící jídlo. Katsu ika odoridori je pokrm, jemuž vévodí tančící chobotnice. Té kuchař nejdříve odřízne hlavu a tělo s chapadly položí na misku s rýží nebo rýžovými nudlemi a dalšími komponenty. Nakonec se vše zalije sójovou omáčkou. Sodík v ní obsažený způsobuje nervové stahy a chobotnice se dostává do pohybu.

Neméně obvyklé je servírování drobných živých rybiček, které si lovíte z mísy speciální lžící a ve své vlastní mističce je zalíváte octovou omáčkou, která jejich pohyby ještě zrychlí. Rybičky byste měli živé i polykat, takže se hemží nejen ve vašich ústech, ale uvnitř vás. Japonci proto doporučují delikatesu zapíjet destilátem shochu.

Shochu a Nihonshu

Přestože Japonci nejsou vyhlášenými pijany, i zde mají své tradiční druhy alkoholu. Nejznámější je pro nás asi Saké. Pravé japonské saké se nazývá Nihonshu a vzniká několikanásobnou fermentací rýže. Proces výroby se podobá výrobě piva. Obsah alkoholu se pohybuje mezi 14 – 17 % alkoholu. Pije se buď studené (10 °C), teplé (20 °C) nebo horké (30 °C).

Shochu pochází původně také z rýže. Plodina, kterou můžou být v dnešní době krom rýže také sladké brambory, cukrová třtina, ječmen nebo řepa, se destiluje a poté ředí na lihovinu s obsahem nejčastěji 25 – 37 % alkoholu. Servíruje se v podobě shotu, na ledu i v míchaných drincích.

Japonská whisky

Pokud nejste zarytý fanoušek whisky a máte přehled o základních druzích, které náš trh nabízí, možná jste přehlédli klenot mezi whiskami, jímž je japonská whisky. Konkrétně Nikka byla dlouhou dobu na špici ve své kategorii a stále je jednou z nejuznávanějších na světě. V dnešní době, kdy vynikající a vznešená japonská whisky prorazila i mezi nadšence u nás v Česku, je snadné sehnat například vyhlášenou Hibiki či Yamazaki. Ty nejlepší z nejlepších whisky Japonska se však za tamější hranice nedostanou, proto, pokud si chcete vychutnat autentický zážitek, musíte vyrazit přímo do země vycházejícího slunce.

Japonský gin

Japonskou whisky světu jako první nabídl destilatérský dům Suntory v Ósace, odkud pochází i řemeslně vyráběný Roku gin (v překladu Šest). Jedná se o raritu, která se na Českém trhu stává klenotem mezi giny. Gin v šestihranné lahvi obsahuje 6 botanicals typických pro Japonsko. Jsou jimi například sakura, čaj, pepř Sansho nebo citrusy Yuzu. Každá z rostlin je vyryta na jedné stěně lahve, kterou obepíná ručně vyráběný papír washi. Znak číslice 6 včetně dalších ručně kreslených prvků lahve a klíčových vizuálů jsou dílem uznávaných japonských řemeslných výrobců kimon Chiso.

Pivo

Mysleli jste si, že Japonci nepijí pivo? Pravdou je, že není tak tradičním pitím, jako v Česku, ale právě v Česku, během Žateckých slavností, si můžete vychutnat japonské pivo Suntory, které sem jezdí prezentovat přímo japonská firma. Proč právě sem? Do piva se přidává místní chmel, a proto se chutí podobá oblíbeným pivům v Česku a ve světě se těší velké popularity. Pokud byste na pivo dostali chuť, jediná možnost, jak ho tady u nás ochutnat, je návštěva slavností.

Zazamushi

Pokud byste si přáli nějaké to „zobání“ k pivku, saké nebo ginu, mohli byste si v Japonsku objednat Zazamushi. Hmyzí specialita pochází z kraje od řeky Tenry?. Zde se i dnes na březích sbírají larvy Stenopsyche marmorata, jejichž vrchol sezóny bývá jen pár měsíců v zimě. To jsou larvy pěkně macaté a chutné. Larvy se vaří se sójovou omáčkou, cukrem a saké.

Wagaši

Milovníkům sladkého by v Japonsku určitě neměly uniknout po staletí oblíbené koláčky wagahi z vařených bílých fazolí. Ač se připravují z této skromné suroviny, dají si Japonci záležet na jejich dekorování, a tak se z „obyčejné“ cukrovinky stává malé hotové dílo, které nesmí chybět při zenových čajových obřadech, kde se přikusují k čaji matcha.

Mochi dango a daifuku

Tyto tři názvy spojuje prakticky rýžový knedlíček. Mochi se však vyrábí jednoduše z lepkavé rýže a nemá zásadně sladkou chuť, na rozdíl od zbylých dvou cukrovinek. Mochi se vyrábí rozdrcením a napařením rýže, která se vytvaruje do kuličky – knedlíčku. Nejčastěji se jedí ještě horké. Jsou typickým pokrmem na Nový rok a i při dalších příležitostech se podávají jako vložka do polévky anebo i ogrilované.

Z mochi se vyvinuly sladké knedlíčky daifuku a dango z rýžové mouky, které se doslazují a dobarvují. Daifuku ochutnáte plněné různými náplněmi, nejčastěji je to sladká fazolová pasta. Dango se podává na špejli s omáčkou a jejich chuťový charakter se mění podle sezónnosti, příležitosti nebo lokálních zvyklostí.

Zdá se vám tento výčet dostačující na to, aby vás Japonsko šokovalo svou gastronomií? To jste ještě neslyšeli o řadě dalších, jako je například koňské sashimi, sashimi z ryb, které se vám živé plácají na stole nebo další hmyzí speciality. Na druhou stranu si zde ale pochutnáte i na vynikajících polévkách, hovězích špízech nebo perfektně připravených udon nudlích. Japonsko je zkrátka rájem pro gastronauty. Pokud se však nemůžete z nějakého důvodu do Japonska vydat, můžete si pochutnat na sushi, Roku ginu, nudlích a dalších dobrotách i u nás v Česku. Najdete zde jak ověřené dodavatele japonských potravin a nápojů, tak řadu receptů, podle kterých si autentické pokrmy připravíte doma. A pokud vaření není vaší silnou parketou, najde se i řada vyhlášených japonských restaurací, kde vám pokrmy připraví rodilí kuchaři.