WOMENHOUSE.cz

Portál výhradně jen pro ženy…

Podzimní nachlazení? Naordinujte si kávu!

S podzimem bohužel přichází období bacilů a nachlazení. Jak se jim letos vyhnout? Silnou imunitou. Tu si zajistíte hlavně zdravější stravou, pohybem a otužováním. Vybudovat vám ji ale pomůže i káva.

První pomoc při nachlazení

Zažil to asi každý. Ráno po probuzení nás nepříjemně zaskočí bolest celého těla a taková malátnost a únava, že se nám ani nechce vylézt z postele. Právě v tomto tíživém rozpoložení vám může pomoci kofeinový povzbuzovák. Zkuste se proto „dobelhat“ do kuchyně a zapnout kávovar. Kofein vás spolehlivě postaví na nohy, stimuluje totiž svaly, mozek i oběhovou soustavu. Vjede tak do vás nová energie, která vám pomůže přežít náročný den, kdy se necítíte zrovna ve své kůži. Pokud však nebojujete s nachlazením, ale s opravdovou chřipkou, pak tělo kofeinem zbytečně nepovzbuzujte. Ba naopak, dopřejte mu potřebný čas na odpočinek, spánek a regeneraci.

Při rýmě i dráždivém kašli

Pití horké kávy může pomoci s bojem proti bakteriím v nose, ale i při dráždivém kašli. Vybírejte ale takovou zrnkovou kávu, která je středně nebo tmavě pražená. Ta totiž obsahuje větší množství teofylinu, tedy látky, která se ve farmakologii používá při léčbě respiračních onemocnění. Uvolňuje hladké svalstvo průdušek a rozšiřuje sevřené dýchací cesty. Káva se dále pyšní spoustou důležitých minerálních látek a antioxidantů, které zvyšují imunitu. A přidáte-li do ní trochu netradičně i med a kapku citronu, pak vykouzlíte „drink“, který spraví i nakřapnutý hlas.

Při chřipce raději čaj

Vyhnout byste se vaší oblíbené čerstvé kávě ale měli tehdy, trápí-li vás střevní problémy nebo onemocnění močových cest. Nedoporučuje se ani při bolesti v krku, kvůli kyselosti totiž může citlivý povrch podráždit. Na kávu asi nebudete mít chuť ani při silném nachlazení nebo chřipce, kdy se budete spíš uchylovat k nápojům, které vám poskytnou dostatečnou hydrataci, ať už je to voda, ředěné šťávy nebo bylinkové čaje. Obzvlášť velký pozor si dejte při kombinování kávy s některými léky, mohou totiž s kofeinem nevhodně interagovat. Informujte se raději předem, ať si zbytečně nepřitížíte!