WOMENHOUSE.cz

Portál výhradně jen pro ženy…

Ze školní aktovky vyházejte zbytečnosti

Během nucené pauzy ve školní docházce jsme měli možnost podívat se se svými dětmi nejen na učení, sešity a knihy, ale také různé pomůcky, které jsou do školy potřeba. Ve své aktovce ale děti často nosí i to, co vůbec nepotřebují a jen si zatěžují záda.

Zbytečná váha

Že bychom měli občas zkontrolovat školní batoh nebo tašku není nová informace, zvlášť u prvňáčků je to potřeba. Musí toho k výuce mít tolik a všechno nosí na zádech, takže jakákoli další zátěž už je zbytečnost. Učebnice, sešity, desky s písmenky, svačinu, láhev na pití, penál a plno dalších drobností dohromady znamenají už několik kilo váhy. Mnoho dětí má už ve věku kolem šesti let problémy s vadným držením těla, a tak by naprostým základem měla být kvalitní školní aktovka nebo batoh. Tím můžeme minimalizovat problémy se zády v budoucnu a mít dobrý pocit, že pro své dítě děláme to nejlepší. Kontrola toho, co v batohu dítě do školy nosí, je pak dalším krokem ke zdravým zádům.

Pohodlí pro záda

Budoucímu prvňáčkovi chceme udělat radost, protože se zpravidla do školy velmi těší, a tak kupujeme i věci, které nepotřebuje. Mnohapatrový penál, který obsahuje celou sadu fixů, pastelek a výběr barevných mazacích gum je na první pohled efektní, ale už si neuvědomíme, kolik váží. Jeho místo je doma u pracovního stolu a do školy je vhodnější penál menší, ve kterém má žák aktuálně jen to, co opravdu potřebuje. Zbytečně velké a těžké penály ale mají často i děti větší, proto s nimi proberte, zda opravdu vše, co do školy každý den nosí, nutně potřebují. V batohu do školy také nemají co dělat hračky, odpadky, polámané psací potřeby a ani všechny učebnice. Někdy je děti nosí tam a zpátky, aniž by je potřebovaly. Učte je tak od první třídy, že příprava do školy je součástí dne a nepotřebné učebnice, sešity a pomůcky zůstávají doma.

Do školy by se opravdu mělo nosit jen to, co bude v daný den potřeba. Když si totiž k učebnicím přidáte i plnou láhev na pití, svačinu a třeba pomůcky na tělocvik, celková váha, kterou nosí žáci na zádech, by byla nepříjemná i pro dospělého. Pravidelná kontrola tašky do školy přinese větší klid a naučí děti nenechávat vše na poslední chvíli.