WOMENHOUSE.cz

Portál výhradně jen pro ženy…

Skládání puzzle jako ideální zábava pro malé i velké pro zahnání koronavirových splínů

Jasné barvy, zábavné tvary a výsledek, který představuje odměnu za dětské snažení – to jsou puzzle. Jejich skládání je pro děti zábavnou výzvou a zároveň příležitostí nabýt nové dovednosti. Rozmanitost motivů, provedení a počtu dílků znamená, že puzzle zabaví všechny od dětí z mateřských škol, přes puberťáky a dospělé až po seniory.

Společné skládání v rodinném kruhu představuje skvělý způsob rodinné terapie. „Puzzle jsou aktivitou vhodnou od raného věku až do dospělosti. Vždy je důležité zvolit vhodný motiv a obtížnost puzzlí. Doporučuji vycházet ze zájmů dítěte, jeho věku a zručnosti a šikovnosti, abychom ho přílišnou obtížností neodradili nebo příliš jednoduchou úrovní nenudili,“ radí psycholožka Hana Sotáková.

Jak vybrat ty správné puzzle?

Předškolní děti

Pro předškolní děti jsou ideální barevné puzzle se známými, například pohádkovými motivy. „U dětí do 3 let jsou puzzle obohacující zejména z toho důvodu, že se naučí skládat celek z částí, spojit část obrázku s celkem a rozvíjejí jemnou motoriku či koordinaci ruky a oka,“ říká Sotáková. Nejmenší děti si užijí zábavu při spojování dvou polovin zvířat (Puzzlika Africká zvířata), puzzle navíc poslouží jako učební pomůcka. Důležité je, aby byly dílky dostatečně velké a dětem se snadno braly do ruky. Školkové hravě složí puzzle do 100 dílků – musí je to ale bavit. Vybíráme tedy motivy jejich oblíbených věcí (zvířata, dopravní prostředky či pohádky). Širokou nabídku puzzlí pro předškolní děti naleznete na Rajhracky.cz.

Školáci

Děti z prvního stupně nemají problém složit puzzle o velikosti 100 – 500 dílků. Opět je důležité, aby pro ně byl atraktivní motiv, který skládají, jinak neudrží pozornost. Složené puzzle si mohou potřít speciálním lepidlem a pověsit na stěnu jako originální dekoraci, kterou si sami vyrobily. „Prvostupňové děti už dokáží puzzle využít k rozvíjení paměti (rády skládají puzzle opakovaně), učení se strategiím postupu práce a vědomému řízení činnosti. Puzzle také trénují trpělivost, zvláště pokud děti pracují s více dílky,“ vysvětluje Sotáková. Větší děti zvládnou také 3D puzzle, které po složení představují krásnou dekoraci jejich pokojíčku nebo, v případě globusu, i učební pomůcku.

Puberťáci

O tom, že jsou puzzle skvělá zábava pro každého svědčí i fakt, že jimi nepohrdnou ani teenageři, kterým je občas těžké se zavděčit. „Pro teenagery bývají puzzle výzvou, pouštějí se do puzzlí z mnoha dílků, mají rádi reálné motivy. Dokážou nad puzzlemi strávit několik dní, stavět na pokračování,“ říká Sotáková. Mezi oblíbené motivy u puberťáků patří abstraktní výjevy, světové monumenty, mapy nebo vesmír – nejlepší ale bude, když si sami vyberou motiv, který je jim nejbližší. Ozvláštnění představují 3D puzzlové stavby známých budov nebo stavba 3D stojánku na tužky s praktickým využitím. Rozhodně neplatí, že čím více dílků tím lépe, je potřeba dobře odhadnout své schopnosti. Na Rajhracky.cz seženete rozmanité varianty až do 18 000 dílků.

Dospělí

Pro dospělé představuje skládání puzzle často formu odpočinku. Při této činnosti se mozek soustředí pouze na jednu věc a díky tomu zapomeneme na starosti všedního dne. Pro seniory pak puzzle představují dobrý trénink mozku, oddalují demenci i Alzheimerovu chorobu. Při výběru motivu lze jít dvěma směry – za prvé výběr snazších relaxačních motivů, které dopřejí mozku zasloužený odpočinek, anebo naopak výběr těžkého motivu, který bude představovat výzvu.