WOMENHOUSE.cz

Portál výhradně jen pro ženy…

Ředitelka Waterdrop Kateřina Navrátilová: Snažíme se o maximální ekologii výroby i dopravy

Nápad vytvořit chutný a zdravý nápoj se zrodil v letadle při prohlížení nápojového lístku. Tak vznikly kapsle Watedrop, které dodávají obyčejné vodě sladkou ovocnou chuť bez použití cukru. Značka se navíc snaží redukovat užívání plastů a nahradit je alternativními materiály. Pro doručování výrobků zákazníkům také využívá ekologickou přepravu. Podle ředitelky Watedrop Kateřiny Navrátilové se kapsle i skleněné lahve na vodu v Česku rychle zabydlely.

Jak bylo náročné se s tímto produktem prosadit na českém trhu?

Na český trh jsme vstoupili v roce 2018 po několikaletých zkušenostech z Rakouska. Design, chuť a fakt, že kapsle neobsahují cukr ani umělá barviva a konzervanty zahráli na české publikum prim. Lidé v Česku se řadí spíše mezi konzervativní zákazníky, Waterdrop však přijali velmi progresivně a kapsle i skleněné lahve na vodu se tak rychle zabydlely u mnoha zákazníků, kteří je opakovaně nakupují dodnes.

Existují podle vás nějaké výrazné odlišnosti v přístupu k ekologii v ČR a v zahraničí?

Rozhodně ano. V Česku patříme na první příčky v třídění odpadu i v zodpovědném přístupu ke krajině, navracení diverzity do polí. Ve firmě Waterdrop vnímáme potřebu udržitelného hospodářství a ochrany přírody a velmi nás proto těší, že naši zákazníci uvažují úplně stejně. Oceňují kupříkladu CO2 neutrální dopravu zboží objednaného z e-shopu. V naší rodné zemi pramení mnoho řek, zachování jejich čistoty a cit pro ochranu pitné vody v krajině je zde nadprůměrně vyvinutý.

Kdo je vaším typickým zákazníkem?

Nejčastěji Waterdrop nakupují ženy, ať už pro sebe nebo do domácnosti. Nejen díky propracovanému designu, ale především díky složení kapslí, které jsou vhodné pro děti, diabetiky, kojící i těhotné. Našimi zákazníky jsou lidé, kteří žijí zdravě a přemýšlejí nad tím, co pijí a kupují. V první řadě jim záleží na zdraví a ekologii.

Čeho si vaši zákazníci na kapslích nejvíce cení?

Největší předností kapslí je složení. Přírodní extrakty z ovoce a bylin s velkým množstvím vitamínů a antioxidantů se v čisté vodě rozpouští na přírodní bázi jedlé sody. Bez cukru. Tento benefit umožňuje pít Waterdrop i diabetikům. Pitný režim tak nepřináší tělu nadbytečné cukry ani radikální chemické konzervanty. Ty nejkvalitnější ingredience jsme zabalili do malé jednotlivě balené kostky, abychom nebyli nuceni přidávat konzervanty. Právě balení kapslí, které je recyklovatelné a opakovaně využitelné je velkým plusem našeho produktu. Klienti oceňují i logistické hledisko, kdy na jednu lahev ochucené vody v plastu převezeme až 500 kapslí, jak na objem, tak na váhu. Není potřeba převážet pitnou vodu, když je k dispozici téměř kdekoli.

Jakým způsobem jsou pěstovány rostliny pro výrobu kapslí?

Byliny pěstujeme v režimu udržitelného hospodářství a získáváme je nejen od malých ověřených dodavatelů, ale i prostřednictvím vlastních maloprodukčních kapacit. Stejně tak maximalizujeme hospodaření s vodou na produkčních plochách. Nepodporujeme plantážové hospodářství.

Z jakých materiálů jsou vyráběny lahve a balení Waterdrop?

Lahve v současnosti nabízíme ve dvou hlavních produktových řadách. Skleněné lahve z borosilikátového skla včetně termoobalu a bambusového brčka jsou určené na teplou i studenou vodu. Díky termoobalu lze tekutinu udržet déle v požadované teplotě. Nerezové dvouplášťové lahve fungují jako termosky. Kapsle jsou balené v recyklovatelném PET materiálu, který je opakovatelně využitelný a zároveň nám svou nepropustností vzduchu a vody dovoluje nevyužívat konzervanty a stabilizátory.

Lze odhadnout, jaké množství plastového materiálu ušetříte oproti výrobě běžných PET lahví?

Šetříme 97 % obalového materiálu oproti klasickým PET lahvím se sladkými ochucenými limonádami.

Ve vašich baleních používáte také brčka. Pro jaký materiál jste se rozhodli v tomto případě?

I v případě brček jdeme udržitelnou cestou s opakovaně využitelnými materiály. V sortimentu nabízíme bambusová a v limitované sérii i kovová brčka.

Jaké jsou další ekologické aspekty Waterdrop?

Dáváme si záležet na tom, aby byl celý proces od výroby až po dopravu zákazníkům maximálně ekologický, to zahrnuje i spolupráci s balíkovým přepravcem GLS, který jako jediná logistická společnost na českém trhu nabízí opravdovou zelenou přepravu balíků. Využíváme službu ThinkGreen, kdy každým odeslaným balíkem přispíváme na výsadbu volně rostoucích stromů do české krajiny a kompenzujeme tím dopad přepravy našich produktů k zákazníkům. Mimoto pro skládání obalových materiálů využíváme z velké části služeb brněnské chráněné dílny.

Budete také sázet stromy s GLS?

Ano. Naší zákazníci ví, že za každou odeslanou zásilku s kapslemi Waterdrop jde část peněz na program ThinkGreen a tím i na výsadbu stromů. Mohou se tak stát součástí procesu znovuobnovování biodiverzity v české krajině. Pokud naši zákazníci ví o nějaké lokalitě, kde bychom mohli z vybraných peněz za odeslané balíky výsadbu provést, oceníme každý tip a ve spolupráci s GLS poté stromy vysadíme. Tip na lokalitu mohou zájemci poslat třeba přes Facebook nám nebo přímo GLS.

Využíváte mezinárodní přepravu GLS i pro vývoz vašich produktů z České republiky za hranice?

Ano, s GLS posílám naše zásilky také po celé Evropě, nejčastěji ale na Slovensko a do Německa.

Jak jsou balení Waterdrop přepravována?

Při přepravě kapslí je na objem jedné 1,5l láhve zabaleno 500 kapslí. Šetříme tak místo ve vozidlech GLS, snižujeme náklady a náročnost přepravy a usilujeme tím o udržitelný rozvoj při neustále rostoucím objemu prodaných kapslí a odeslaných zásilek. Balíky se v našem skladu nesetkají s bublinkovou fólií, plastovou lepicí páskou ani s plastovými výplněmi v boxech. Veškeré balení je u nás čistě papírové a tedy recyklovatelné.

Ředitelka Waterdrop – Kateřina Navrátilová