WOMENHOUSE.cz

Portál výhradně jen pro ženy…

Jak je pro člověka důležitý zdravý životní styl nejen z pohledu plodnosti

Zdravý životní styl. 3 slova, která neodmyslitelně souvisí s duševní pohodou a tím, jak se člověk cítí fyzicky i psychicky. A to má vliv na spoustu aspektů v našem životě, včetně plodnosti. A s plodností je toto téma spjaté více, než si možná myslíte.

A jaké jsou některé zásady zdravého životního stylu?

Žádné diety

Diety a různé detoxy jsou pouze cesta do začarovaného kruhu a v tom horším případě do poruch příjmu potravy. Je třeba si uvědomit, že zdravý životní styl se buduje v řádech několika měsíců či let. Proto musíte být trpělivá a nečekat výsledky ihned, což je právě v rozporu s celou řadou diet.

Jíst kvalitně a dostatečně

Dostatek kvalitního paliva a živin. Každému vyhovuje jinak poskládané jídlo, ale jako základ stačí vědět, že je vhodné přijímat co nejméně průmyslově zpracovaných potravin. Polotovary, které mají ve složení celou řadu nekvalitních ingrediencí, tělo příliš nevyživí.

A nezapomeňte na pitný režim: alespoň dva litry denně, a to nejlépe čisté vody.

Pohyb je důležitý

Najděte si fyzickou aktivitu, která vás baví, a té se věnujte. Může to být cokoliv: chůze, jóga, běh, posilovna, míčové sporty, plavání… opravdu cokoliv. Můžete také oblíbené aktivity střídat podle svých možností. Hlavní je, aby vás bavily. Při fyzické aktivitě se vyplavuje hormon štěstí endorfin, a proto je pohyb pro většinu lidí i forma relaxace.

Spánek

Hodně důležitá součást zdravého životního stylu a také často podceňovaná. Při spánku tělo regeneruje, což je pro každého důležitý proces. Někomu vyhovuje jiná délka, ale optimálních je přibližně 7-8 hodin. Pokud nejste dostatečně a kvalitně odpočatí, může se to z dlouhodobějšího hlediska odrazit na vašich výkonech v práci či na vaší náladě. A to může vést až k závažnějším psychickým problémům nebo také ke zraněním.

Eliminace stresu

Zkuste se zamyslet nad tím, jestli to, co v životě děláte, vám nezpůsobuje dlouhodobý stres a úzkosti. Můžete zkusit nějaké druhy meditace či navštívit psychoterapeuta. Obrátit se na odborníka není nic, za co byste se měli stydět, spíše naopak: vyžaduje to velkou vnitřní sílu a uvidíte, že toto rozhodnutí přinese své ovoce.

Snažíte se otěhotnět?

Pokud se pokoušíte o potomka, můžete rovněž navštívit IVF centrum v klinice GYNEM. To se zaměřuje na léčbu poruch plodnosti a v rámci přidané hodnoty je zaměřeno také na předávání preventivních informací, jak plodnost pozitivně ovlivnit.

Zdroj foto: Gynem.cz, Pixabay.com