WOMENHOUSE.cz

Portál výhradně jen pro ženy…

Když si nepřejeme sluneční paprsky

V zimě jsme za každý slunečný den rádi a užíváme si ho. Se zvyšujícími se teplotami v průběhu jara ale chceme mít i možnost se před sluncem ukrýt.

Zastíněné místo

Možnost trávit více času na čerstvém vzduchu je jedním z důvodů, proč si lidé pořizují rodinné domy a stěhují se z panelákových bytů. Kromě mnoha starostí ohledně péče a údržby takového domu nám většinou nabízí velký prostor v podobě zahrady. S příchodem teplého počasí ale máme problém s tím, že slunečná zahrada zalitá sluncem se mění ve výheň, na které dlouho nevydržíme, a tak je nám k užívání k ničemu. Sedíme uvnitř domu, kde je chladněji a ven na horkou a rozpálenou terasu se nám snad ani nechce. Představa, jak si v klidu čteme oblíbený román nebo vychutnáváme kávu s partnerem tak rychle bere za své. Pro zastínění místa pro odpočinek máme na výběr dvě možnosti: markýza nebo pergola. Jak si vybrat?

Podle kritérií

Zamyslet bychom se měli nad tím, kde bude naše posezení umístěné. Stát může samostatně, uprostřed zahrady, nebo naopak navazovat na dům a zvětšovat tak jeho užitný prostor. Pergola má pevnou konstrukci, potřebuje pevný a rovný povrch a také dostatečný prostor. Sloupy konstrukce jsou viditelné, nelze je schovat ani je jednoduše přesunout na jiné místo. Markýza oproti tomu nepotřebuje žádnou konstrukci, upevňuje se přímo do fasády a můžete ji zatáhnout či roztáhnout podle své potřeby. Při opatření čidlem větru se nemusíte bát ani změny počasí, jakmile čidlo zaznamená vítr, automaticky markýzu zatáhne. Déšť pak pergolám ani kvalitním markýzám nijak nevadí, nemusíte se tak nechat vyrušovat z odpočinku při příchodu prvních kapek.

Stín je, zvlášť v horkém létě, velmi potřebný a žádaný. Zastínění určitého prostoru u domu nám vytvoří pohodlné a příjemné místo pro odpočinek i trávení času s nejbližšími.