WOMENHOUSE.cz

Portál výhradně jen pro ženy…

Při pronájmu nemovitostí v Praze se obrňte trpělivostí – najít vhodného nájemníka nemusí být tak snadné, jak se na první pohled zdá

Ocitli jste se někdy na druhé straně a sami byt nehledali, ale pronajímali nemovitosti v Praze? V tom případě mi dáte jistě za pravdu, že to není tak jednoduché, jak by se dalo na první pohled očekávat. Volných bytů je málo, zájemců naopak spousty, a tak byste řekli, že celá záležitost se vyřeší nanejvýš během pár dnů. Pokud ovšem chcete opravdu spolehlivého nájemníka, se kterým nebudou v budoucnu problémy, může se proces jeho hledání značně prodloužit. V tomto příspěvku bych Vám ráda napsala o mém rozčarování, když se má mamka rozhodla pronajímat byt a já s přítelem jsme ji pomáhali.

Pronájem nemovitosti je vždy lepší volbou, než nechat byt ladem

Moje máma zdědila nemovitost v Praze. Ani nevím proč, ale nikdo z naší rodiny tento byt už dlouhá léta nevyužíval. Začali jsme společně s mamkou a mým přítelem Honzou diskutovat, zda by nebyla nějaká možnost, jak byt zužitkovat. Prodat jsme ho nechtěli, přeci jen nikdy nevíte, kdy se vám bude v budoucnu hodit. A tak Honza navrhl, zda by nebyla možnost pronajímání.

Proč ne? Startujeme plánování

Chvíli jsme na něho s mamkou koukaly, ale pak jsme se obě začaly široce usmívat. Proč bychom to vlastně nemohli udělat? Jak to, že to nikoho z nás nenapadlo dříve? Vždyť to je skvělá možnost, při které nám byt zůstane, zároveň z něho ale bude i nějaký užitek. Ještě ten den jsme společně začali připravovat inzerát, hledat na internetu možnosti, kde byt inzerovat, a plánovali jsme všechny nezbytné věci, které musí před pronájmem bytu proběhnout. Výlet do Prahy byl dohodnut hned na následující den.

Prohlídka bytu a krásy Prahy

Do Prahy jsem se vypravila s mamkou sama, protože Honza měl nějaké pracovní povinnosti. Tak jsme spojily příjemné s užitečným, a rovnou jsme si z nutné cesty udělaly pěkný holčičí den. Naše první kroky po příjezdu do Prahy tedy nevedly k bytu, ale přímo do naší oblíbené kavárny, kde jsme si na posilněnou každá objednaly velké cappuccino a zákusek.

Byt nás příjemně překvapil

Když jsme se konečně dostaly na byt, byly jsme docela příjemně překvapeny. Nebyl vůbec ve špatném stavu a bylo v něm poměrně dost vybavení. Jediné, co bylo opravdu nutně potřeba, tak pořádný úklid. Jelikož jsme neměly pár následujících dní žádné velké povinnosti, tak jsme se rozhodly, že zůstaneme a pustíme se do toho hned.

Celé čtyři hodiny uklízení nám daly poměrně zabrat, ovšem byt vypadal luxusně. Neskutečně prokoukl a skoro jsem litovala, že jsme se do něj nenastěhovali my s Honzou.

Hned po prohlídce bytu jsme zveřejnily inzeráty a doufaly, že se někdo brzy ozve

Doma jsme pak s mamkou doplnily do inzerátu fotky, které jsme pořídily při prohlídce bytu. Vše jsme zveřejnily na internetu a nezbývalo nám, než čekat, zda se někdo vůbec ozve. V úspěch jsme věřily, protože se nám byt povedl, dle našeho názoru, připravit a nafotit opravdu hezky, přesto jsme byly zvědavé, jak to všechno dopadne. V Praze je o byty veliký zájem, skoro až nouze a my se o to zakrátko přesvědčily samy. Zájemci se začali ozývat velice rychle a v mnohem vyšším počtu, než jsme čekaly. Paráda! Tak to bude mnohem snazší, než jsme si myslely.

Nakonec to není žádný med

Nechval dne před večerem. Radovaly jsme se hodně předčasně. Na domluvené schůzky a prohlídky se zájemci o bydlení chodila jen mamka. Díky tomu, že je Praha velká, bylo zájemců opravdu hodně. Ale mnoho z nich bylo, slušně řečeno, velmi zajímavých.
A to ne zrovna v pozitivním slova smyslu.

Jeden nechtěl platit vysoký nájem a smlouval, druhý přišel opilý, z třetího táhl cigaretový kouř na míle daleko, další byla dáma v letech, která se chtěla do bytu stěhovat společně se svými třemi psy, čtyřmi kočkami a papouškem.

Vzhledem k tomu, že s nájemníky mohou být v budoucnu různé problémy, rozhodly jsme se nikam nespěchat a vybírat opravdu pečlivě.

Trvá to už nějaký čas a z každé další schůzky chodí domů mamka unavená a vyčerpaná. Už se ani nepozastavujeme nad tím, jací lidé jsou schopni se o pronájem v Praze zajímat. Snad se na nás štěstí usměje a brzy najdeme pohodového nájemníka.

Jak dlouho jste hledali nájemníka? Měli jste štěstí a vybrali ho rychle, nebo to byl i ve vašem případě běh na dlouhou trať?