WOMENHOUSE.cz

Portál výhradně jen pro ženy…

Recenze Lenovo YOGA 730: výkonný notebook na doma i do práce

Je to zhruba rok od přestavení konvertibilního notebooku Lenovo YOGA 730. Někomu by se to mohlo zdát jako věčnost, během které technologie poskočily raketově vpřed, a nemá tedy smysl pátrat po výhodách staršího modelu. Věřte ale, že YOGA 730 má stále celou řadu argumentů, proč si zaslouží pozornost.

Spolehlivý laptop na cesty

Prvním z nich je vzhled. Celokovový notebook v šedém provedení má elegantně tenký profil, váhu jenom lehce přes jeden kilogram a k tomu 13,3palcový IPS dotykový displej s minimálními rámečky a rozlišením Full HD. Vejde se tedy prakticky všude a cestování s ním vás bude opravdu bavit. Jak už je (nejen u Lenova) téměř zvykem, skladnost a nízký profil jsou i zde vykoupeny nízkým zdvihem kláves, ale tento jev je už tak častý, že nemá smysl na něj nijak zvlášť žehrat.

Trochu diskutabilním bodem by mohl být výkon a výdrž notebooku. Jistě, na trhu určitě najdete výkonnější stroje, které tuto konfiguraci s procesorem Intel Core i5-8250U Kaby Lake R, 8GB DDR4 RAM a 256GB M.2 PCIe SSD diskem hravě strčí do kapsy. Nezkoušíme ani tvrdit, že na tomto notebooku bez problémů rozchodíte náročné grafické programy nebo hry. Nicméně pro běžné fungování v domácnosti nebo na cestách jako mobilní kancelář je Lenovo YOGA 730 stále velmi užitečným společníkem.

Pokud jde o výdrž na baterii, pracovní den s vámi notebook zvládne bez větších problémů. Výrobce deklaruje až 11 hodin používání a za cenu jistých kompromisů se k této hranici dokážete dostat nebo jí dokonce překonat. Vše záleží na tom, jak moc bude notebook vytížený nebo jak si nastavíte používání WiFi či jas displeje.

Pohodlné sledování multimédií a praktické aktivní pero

Osobně mohu potvrdit, že YOGA 730 je skvělý na přehrávání hudby a filmů. Relativně malé reproduktory JBL na spodní straně notebooku vydává až překvapivě hlasitý zvuk, a se čtyřmi režimy použití si notebook jednoduše „nakroutíte“ tak, abyste mohli sledovat obsah v podstatě kdekoliv.

Vcelku užitečné je také elektronické pero Lenovo Active Pen 2, které je součástí balení. Nejvíc jsem ho využila ve chvíli, kdy jsem si ve volném čase potřebovala nakreslit střih na šití. Šlo to rychleji a přesněji než kdybych se pokoušela vytvořit stejný náčrtek myší nebo prstem na touchpadu, navíc práce s perem je v tomto případě opravdu intuitivnější. Pokud bych měla najít trochu víc profesionální využití aktivního pera, byly by to poznámky psané přímo do prezentací nebo pro někoho velmi praktické kreslení myšlenkových map a jiné grafické ztvárnění nápadů.

Psaní perem na dotykový displej má smysl prakticky pouze v režimu tablet, jinak mi příliš pohodlné nepřišlo. Nevýhodou pera je také to, že jeho plastový držák je možné zapojit do jediného USB 3.0 konektoru a pokud tam už pero nacpete (jde to trochu ztuha), zakryje vám tlačítko pro zapnutí notebooku, které je u tohoto modelu umístěné na boku a nikoliv na klávesnici.

Slovo závěrem

V neposlední řadě je dobrým argumentem pro koupi notebooku Lenovo YOGA 730 jeho cena. Ta s přibývajícím časem od uvedení na trh průběžně klesala a nyní se i s nákupem případného příslušenství jako je brašna nebo myš bez problémů vejdete do 20 tisíc. Což je na stále vcelku výkonný pracovně-domácí notebook se solidní výdrží, který kdykoliv můžete vzít kamkoliv s sebou více než slušná částka.