WOMENHOUSE.cz

Portál výhradně jen pro ženy…

Pozdní snídaně: brunch aneb dobré jídlo, pití a odpočinek

Když si chcete přispat, setkat se s přáteli nebo jen máte chuť na lahodnou a vydatnou snídani, kterou vám připraví někdo jiný, je tu brunch. Toto slovo u nás během posledních několika let zdomácnilo, a pozdní snídaně získaly na oblibě. V rychlém tempu, kterým většina z nás žije, je příjemné zpomalit a užít si pohodu se svými blízkými.

Víkendový odpočinek

Na víkend se všichni těšíme, ale neděle občas není tak příjemná, protože je předzvěstí začátku nového pracovního týdne. Můžeme si ji ale udělat příjemnější, přispat si, dát si schůzku s přáteli nebo vyrazit s partnerem na dobré jídlo a pití a nechat se rozmazlovat. Existuje mnoho konceptů brunche, od „all you can eat“, kterou nabízejí za fixní poplatek především hotely až po degustační menu restaurací. Stále častější je však nabídka ? la carte. Pokud jde o samotné pokrmy, na výběr je z mnoha typů kuchyní od klasické anglické či francouzské, přes vegetariánskou či cukrfree. Ať už ale máte chuť na vejce benedikt, superfood bowl nebo tříchodové lehké francouzské menu s dobrým vínem či výběrovou kávou, důležité je si odpočinout a nabrat energii před začátkem týdne.

Blaho na duši i na jazyku

Právě odpočinek a změnu zaběhlého stereotypu nabízí formát pozdních snídaní. Zpravidla začínají kolem jedenácté a končí mezi druhou a třetí hodinou odpoledne. Náš tip na opravdu klidný brunch je v konceptu bez dětí, tzv. „adults only“. Účelem respektovaného přístupu je věnovat se sobě a přátelům či partnerovi, dát si skleničku dobrého vína a až s odpolednem vyjít opět do města. Oceňují ho rodiče, kteří mají tuto roli v podstatě nonstop a jednou za čas potřebují příjemnou změnu, ale i bezdětní, co si cení svého klidu. Od října tak můžete vyrazit do restaurace La Gare v centru Prahy, kde tento koncept ctí. Každou neděli od 11 do 15 hodin si ve francouzské restauraci vedené šéfkuchařem Janem Kvasničkou vyberete ze tří předkrmů, tří hlavních jídel a tří dezertů. Pít lze neomezeně nealkoholické nápoje, ale i pivo a víno. To vše s obsluhou až ke stolu.

Jak brunch vznikl

Spojení slov breakfast a lunch zná dnes téměř každý, říká vám ale něco jméno Guy Beringer? Právě tento anglický spisovatel jako první pojmenoval roku 1895 ve svém článku s názvem „Brunch: A Plea“ spojení snídaně a oběda v jedno slovo. Inspirací mu k tomu byla, asi nepřekvapivě, kocovina. Ačkoliv pojmenován v Anglii, vydobyl si tradici nedělní brunch ve Spojených státech. Mezi prvními si výhody pozdní snídaně užívali na počátku 20. století především hollywoodské celebrity a bohatá elita při svých cestách napříč kontinentem. A protože restaurace byly v neděli zavřené, byly to právě hotely, které poskytovaly radosti sofistikovaných brunchů.

O La Gare

La Gare je bránou do světa špičkové francouzské gastronomie. Certifikovaná ruánská kachna, ústřice, speciality na grilu a k tomu všemu široký výběr francouzských vín z vlastního sklepa.  Je považována za hlavního představitele francouzské kuchyně v České republice.  Od začátku roku 2019, po celkové rekonstrukci, nabízí přívětivý designový interiér s rozšířenou kuchyní s otevřeným grilem a menu v konceptu fine diningové, přesto nekomplikované kuchyně. Špičkový servis spolu se smyslovým prožitkem dodává gastronomii La Gare zážitkový ráz. Za celým jídelním lístkem stojí kreativní šéfkuchař Jan Kvasnička se zkušenostmi z exkluzivních restaurací po celém světě.

Více informací na www.lagare.cz.