WOMENHOUSE.cz

Portál výhradně jen pro ženy…

Rozhovor s Petrou Hubačovou: Od Chief Babysittera k „matce“ coworkingu…

Petra Hubačová (42) zakládala a později nesla funkci Chief Babysittera společnosti TechSquare. V současnosti pečuje o českou pobočku polského Business Linku, který v Praze nastoluje novou epochu coworkingu. Kromě pestré práce je její životní inspirací syn Prokop, cestování a milovaný surfing. Že jste o coworkingu zatím nikdy neslyšela? Možná je na čase zaklapnout svůj notebook, přestat pracovat od stolu v kuchyni a vyzkoušet práci ve sdílené kanceláři.

——————————————————————————————————————–

Petro, v České republice jste vnímána jako podporovatelka startupů a také jedna z průkopnic tzv. coworkingových prostor. Řekněte nám o tom více…

Nejdříve jsem působila v projektu Tuesday Business Network. Tato platforma nabízela malým a středním podnikatelům vhodné místo pro získávání důležitých kontaktů a informací a díky tomu se mohli propojovat. Poté jsem s Nikolou Rafajem a s investicí od Credo Ventures pod vedením Ondřeje Bartoše založila TechSquare, který měl za cíl podporovat podnikání ještě o něco intenzivněji. Více se zaměřoval právě na startupy, do kterých třeba právě Credo Ventures investovalo.

V TechSquare jste působila jako Chief Babysitter. Co tato pozice obnášela?

V podstatě vše. Od zajištění hladkého provozu 2.000 m?, přes organizaci akcí, po pomoc při hledání mentorů, investorů či zaměstnanců pro projekty, které u nás seděly. Co se uvedené pozice týče, já si na ni nikdy nepotrpěla – vždy pro mě vždy bylo důležitější, jakou práci má člověk za sebou, než co má uvedené na vizitce. Navíc „ředitelka“ znělo ve startupovém prostředí tak trochu mimo. V té době jsem měla malého syna a přišlo mi, že stejně jako na dětech vidíte, jak se posouvají, učí se chodit, mají úrazy, tak to samé lze pozorovat u začínajících projektů… Navíc to fungovalo jako skvělý ice breaker – většina těch, kterým jsem vizitku předala, na pozici reagovala a konverzace pak nenuceně plynula. Bylo to i dobře zapamatovatelné. Dokonce se mi několikrát stalo, že i s několikaletým odstupem mi na konferenci někdo řekl „ty jsi ta babysitterka“.

A co děláte nyní?

Momentálně spolupracuji s polskou společností Business Link, která loni na podzim otevřela své první prémiové kanceláře & coworking v České republice. Business Link je vlastněný společností Skanska, která tak může svým klientům nabízet flexibilní řešení kanceláří, zasedací místnosti a prostory na akce. Od Techsquare uběhla nějaká ta doba, mezitím jsem si vyzkoušela dělat i něco trochu jiného, ať už to bylo budování interního inkubátoru v České spořitelně, nebo propojování mladých technologických společností se ŠKODA AUTO v rámci svého ŠKODA AUTO DigiLabu. Ale když jsem se poprvé sešla s vedením, uvědomila jsem si, že je ten coworking vlastně taková moje srdcovka…

Kdo vlastně coworkingové prostory využívá? Některé naše čtenářky podnikají z domova. Velmi často se k tomu uchýlily po skončení mateřské dovolené. Mohly by i ony pracovat ve sdílené kanceláři? Nebo je využívají spíše klasické firmy?

Coworking jako takový byl vždy spíše záležitostí lidí na volné noze. To se nyní mění. Ze 40 % nás využívají korporace, z dalších 40 % malé a střední firmy a zbytek jsou tzv. freelanceři. Naše prostory si ale může pronajmout opravdu kdokoliv. Právě v tomto je Business Link flexibilní. Můžete si u nás pronajmout jedno pracovní místo na dva měsíce nebo vlastní kancelář pro třicetičlenný tým na dva roky. Pro ženy, které se rozhodly pracovat samy na sebe může být práce v coworkingu vítané zpestření. A to nejen kvůli tomu, že po letech strávených „doma“ se jim může v novém prostředí pracovat lépe. Další výhodou je možná inspirace ostatními nájemci, kteří se věnují zcela jiným oborům. Sdílené prostory podporují kreativitu a vztahovou synergii.

A jak si mohou naše čtenářky vlastně coworkingové prostory představit?

Business Link se nachází v posledních třech patrech budovy Visionary, která patří mezi nejinovativnější stavby České republiky. Výhodou je skvělá dostupnost – vlaky, metro i tramvaje jsou pouhou minutu chůze a pod budovou Visionary se dá pohodlně zaparkovat. Kanceláře nabízí pohodlný a flexibilní prostor, přičemž jsou nájemcům k dispozici konferenční místnosti i soukromé kanceláře. Samozřejmostí jsou plně vybavené kuchyňky a rychlé internetové připojení. Pro naše klienty připravujeme také sérii vzdělávacích, inspirativních akcí nebo workshopů. Některé budou určené i veřejnosti. Například na začátku června (4. a 5. 6.) připravujeme akci Innovation Open Days, která bude otevřená pro všechny, které zajímají poslední trendy v oboru umělé inteligence, programování, sestavování robotů, 3D tisku a technologii blockchain. Veřejnost může během dvou dnů navštívit celkem šest zajímavých a prakticky zaměřených workshopů. Našim klientům poskytujeme také různé benefity v podobě slev na produkty a služby. V rámci budovy mohou klienti využít polikliniku, prádelnu, parkoviště pro kola, venkovní multifunkční hřiště nebo běžeckou dráhu na střeše. To vše je dostupné v jakoukoliv denní i noční dobu 7 dní v týdnu. Cena za jeden měsíc užívání začíná na částce 6 500 Kč bez DPH včetně základních služeb (jako je např. úklid, služby recepce atd.).

Loňský rok byl pro vás evidentně velmi náročný. Kde nabíráte novou energii a jak zvládáte velké pracovní nasazení a péči o syna?

Snažím se svůj čas rozdělit tak, abych věnovala dostatek času práci (a už jsem se naučila, že když některé věci nejsou hned hotové, svět se nezboří) dostatek času svému synovi a své rodině. A dbám na to, aby to byl kvalitně strávený čas, nejen čas, kdy spolu děláte úkoly a učíte se, ale kdy spolu cestujete a podnikáte různé věci. A snažím se také věnovat dostatek času sama sobě. To je něco, co jsem se učila hodně dlouho – uvědomit si, že je to stejně důležité, jako věnovat čas práci či synovi. Auto také nepojede, když do něj nedáte benzín. Čas pro sebe trávím sportem, protože mě nabíjí. Primárně se věnuji józe – mám to štěstí, že mám kousek od domu studio Namastery, kde se cítím opravu dobře a instruktorku jógy Kláru Pokornou, která mě dokáže zničit a zároveň nabít. Rozhodně posouvá moje hranice. Kromě toho běhám a plavu. Ale mám i dny, kdy prostě nedělám vůbec nic, ležím v posteli a koukám na seriály. Už druhý rok po sobě jsem si dopřála na konci roku měsíc volna a cestujeme se synem po Asii. Koupíme letenky, sbalíme baťůžky a bez většího plánování se vydáme na cesty a užíváme si, kam nás každý další den zavede. Toto cestování nám dalo zatím nejvíce – čistá hlava, nové přátele, spoustu skvělých zážitků, nové pohledy na věc. Potkala jsem na cestách svého stávajícího přítele a objevila novou vášeň – surfování. A co je nejdůležitější, cestování nás naučilo hodně o nás samotných a utužilo to náš vztah. Když jsme takhle vyrazili poprvé, trvalo mi 14 dní, než jsem se dokázala „vyklidnit“ a užívat si „teď a tady“. To si pak člověk uvědomí, že týdenní dovolená nám asi moc nepomůže. Vím, že asi ne každý má tu možnost dopřát si tolik volna v kuse, na druhou stranu, v dnešní době se dá pracovat odkudkoliv, firmy se snaží být pro své zaměstnance flexibilní a je to otázka toho, jak si to dokážeme zorganizovat a obhájit. My navíc jezdíme přes Vánoce, kdy toho tolik zase pracovně ani ve škole nepromeškáme. A zabalené dárky v banánových listech mají také své kouzlo.