WOMENHOUSE.cz

Portál výhradně jen pro ženy…

Chystáte si z dovolené přivést suvenýr?

Cestování se v posledních letech stalo jednou z nejoblíbenějších aktivit, jak trávit volný čas. Čím dál víc Čechů vyráží do zahraničí čerpat energii a poznávat krásy neznámých zemí. Letní dovolené bývají pro mnoho cestovatelů nejkrásnějším obdobím v roce, a aby na něj dlouho vzpomínali, vozí si na památku z cílové destinace suvenýry. Někdy se však převoz neobejde bez vysoké pokuty při celních kontrolách. Pokud nechcete riskovat, přečtěte si raději následující doporučení.

Štěstí přeje připraveným a to platí i na cestách. Proto by se měl každý před cestou podívat na stránky Ministerstva zahraničních věcí a dohledat celní a devizové předpisy. Zabere vám to pár minut a vyhnete se možnému nedorozumění na letišti v zahraničí,“ upozorňuje Josef Trejbal, ředitel letenkového portálu Letuška.cz.

Alkohol, tabák, peníze

V zemích Evropské unie si můžete koupit a převážet téměř vše. Některé zboží však podléhá spotřební dani a je povoleno pouze v omezeném množství. Pro osobní potřebu si můžete pořídit 800 cigaret, 400 krátkých doutníků, 200 doutníků, 1 kilogram tabáku, 10 litrů lihovin a 20 litrů produktů se středním obsahem alkoholu, 90 litrů vína a 110 litrů piva, nicméně i zde se mohou najít výjimky.

Povolené limity pro převoz se týkají i hotovosti a pohonných hmot mimo nádrž vozu, proto se před výjezdem pečlivě informujte. V zemích Evropské unie je možné cestovat s hotovostí do 10 tisíc eur,“ radí Trejbal.

Od mušlí je třeba mít účtenku

Další kámen úrazu se týká sbírání či lovení mušlí. V rámci EU je možné si je zakoupit a převézt, nezapomeňte si však schovat účtenku. V Turecku mušle raději nekupujte. Ačkoli se může zdát, že se stále pohybujete po Evropě, nejedná se o člena Evropské unie. Na vývoz musíte mít speciální povolení.

Předměty s náboženskou tématikou

Pokud cestujete do zemí, kde převládá buddhismus, dejte si pozor na převoz jejich světce. Nesmíte totiž vyvézt sošku Buddhy větší než 15 cm. Pozor si také dejte na ovoce.

Cestovatelé jistě vědí, že chlebovník neboli durian velmi dobře chutná, nicméně je to velmi zapáchající exotické ovoce. V Thajsku s ním nesmíte vstoupit ani na letiště, kde vás o tomto suvenýru budou informovat všudypřítomné zákazové cedule,“ uzavírá Trejbal.